info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v49

Desperata byggbolag ger husägare snabba cash: "Hyr ut för 100 000 i månaden"

Nu är priset skyhögt för boende i Skellefteå. En förklaring är att byggbolag som etablerar sig måste ha boende till de anställda. Ett gyllene läge för invånarna att plocka hem lite snabba cash.

Det regnar manna från himlen (och vissa husägare i Skellefteå har sked). Foto: Mostphotos

I Visby hyr en del personer ut sitt hem under Almedalsveckan. Ofta för fantasisummor. Gotlänningarna passar helt enkelt på att skörda när politiker och intresseorganisationer kommer på besök. I stället flyr Visbyborna ut till stugan, flyttar in hos grannen eller till och med tältar för att dra in extra kosing till hushållskassan. Nu händer samma sak i Skellefteå.

”Jag vet en som hyrt ut och flyttat hem till nära bekanta. De får omkring 100 000 i månaden för sin villa”, berättar en person för Byggnadsarbetaren.

Den hyresnivån är inte unik. Just nu på uthyrningssajten Airbnb ligger det ute ett hus i centrala Skellefteå för hugade spekulanter. ”Villa på 150 m3. Fyra sovrum med 180, 120, 90, 90 kontinentalsängar. Finns även bäddsoffa i det mindre allrummet och 2 extra sängar, varav en är en tältsäng”. Priset för det objektet är 30 235 kronor i veckan. Alltså gott och väl över 100 000 kronor för en månad.

Den stora efterfrågan på bostäder har även drivit upp priset på villor och bostadsrätter. Försäljningssiffror från Svensk Mäklarstatistik visar att villapriserna i Skellefteå ökat med 28 procent det senaste året. Snittet för hela landet är 14,3 procent. Ännu större skillnad är det för bostadsrätter. Där är uppgången 36 procent i Skellefteå mot 8 i hela landet.

Fredrik Lindfors är fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Skellefteå.

Fredrik Lindfors, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Hur ser bostadsmarknaden ut?

– Det har inte varit hysteriskt, men på väg åt det hållet. Ett tag kändes det som att skellefteåborna själva, de som redan bor i stan, trissade upp priset för att hinna köpa innan inflyttningen tog fart. Vi tyckte inte att vi sålde så mycket till utomstående till en början, men de senaste sex månaderna har vi märkt att vi säljer alltmer till folk som verkligen flyttar till Skellefteå, säger Fredrik Lindfors.

Han berättar om att de även säljer en del objekt direkt till företag.

– Jag vet inte hur många exakt men vi har sålt ett antal fastigheter till bolag som har bostaden till sina egna arbetare eller så köper de för att sedan hyra ut, säger Fredrik Lindfors och fortsätter:

– En förtagare jag sålde till sa att ”det är billigare för mig att köpa ett hus och ha mina arbetar där för vi ska vara i Skellefteå i tre år”.

Tar Skellefteåborna chansen nu och säljer sina bostäder när priset är högt?

– Det finns säkert en del som är sugna och passar på att sälja. De kanske bygger om och gör stugan vinterbonad. Men samtidigt är det svårt att göra en rockad då det är lika dyrt att köpa nytt om man vill vara kvar i stan.

Vad tror du om utvecklingen framöver?

– Vi har sagt i flera års tid att den här utvecklingen inte kan fortsätta och det har varit lite lugnare den senaste tiden med prisutvecklingen. Vi får se vad som händer men det kan lika gärna ta fart igen framöver.

Annons
EHRAB 250×600 v49c
EHRAB 250×600 v49b
EHRAB 250×600 v49a

Du läser: Desperata byggbolag ger husägare snabba cash: "Hyr ut för 100 000 i månaden"