info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De tvingades ut ur a-kassan

Ulf Svensson och Göran Sundberg blev båda uteslutna ur a-kassan, trots att de helst av allt vill vara med. Båda beskriver att beskedet om utträde kom som en chock.

Ulf Svensson, arbetade tidigare som spolbilschaufför, men är nu sjukskriven på deltid efter en arbetsskada. Han är säsongsanställd på en golfbana och förra året var han arbetslös under januari, februari och halva mars. Då var han befriad från att betala den förhöjda finansieringsavgiften på 250 kronor. När han började arbeta igen ska avgiften åter betalas.
– Jag fick inte några inbetalningskort från a-kassan, så jag visste inte att jag skulle betala avgiften.
Ulf fick en påminnelse som han betalade, men det var för sent. I slutet av juli fick han beskedet att han hade trätt ur a-kassan.

Ulf var chockad över beskedet.
– Jag tycker att man ska ha en rimlig chans att rätta till det som blir fel. Tänk om du är bortrest på semester under tio dagar, säger Ulf.
Göran Sundbergs historia påminner om Ulfs. Göran blev arbetslös i maj förra året efter att ha arbetat som snickare i 30 år. Kort därefter blev han sjukskriven. Efter några månader fick han en påminnelse där det stod ”Enligt våra noteringar har du 500 kronor i obetalda avgifter”. Enligt Göran kontaktade sin avdelning Byggettan, men fick fel information, enligt honom själv.
– En person sa att jag skulle strunta i att betala den förhöjda finansieringsavgiften och istället skicka in min dagersättning från försäkringskassan.

Göran betalade därför inte avgiften och i oktober blev han utesluten ur Byggnads a-kassa på grund av bristande betalning. Han har omprövat beslutet, men har fått avslag.
– Det är så dåligt skött av a-kassan. Informationen borde vara klar och tydlig. Jag tycker också att man borde skicka ut påminnelsen i god tid, så att man har en chans att betala, säger han.
LAK, Lagen om arbetslöshetskassor, säger att en medlem ”anses ha trätt ur arbetslöshetskassan om medlemmen vid utgången av andra månaden inte har betalt avgiften eller beloppet till kassan”. Om medlemmen exempelvis missat att betala in avgiften i slutet av mars får man en påminnelse i maj, cirka en och en halv månad senare. Har du sedan inte betalt avgiften inom tio dagar blir du utesluten den 1 juni. Det räcker att inbetalningen är försenad en dag.
– Medlemmen träder själv ur a-kassan, eftersom man inte har betalt avgiften. Ansvaret läggs på medlemmen att kontrollera att den har betalt, säger Stig Jonsson, handläggare på Byggnads a-kassa.

A-kassan är stenhård och några undantag från denna regel görs nästan aldrig. Har en medlem själv trätt ur a-kassan, så ska det till mycket starka skäl för att få kvarstå som medlem.
– Du ska i princip ligga i koma på sjukhuset, säger Stig Jonsson.
Att inte betala den förhöjda finansieringsavgiften är den vanligaste orsaken till att medlemmar träder ur a-kassan.
– Jag tror att det finns ett motstånd till att betala, eftersom det blir en extra skatt. Medlemmarna förstår inte konsekvenserna om de inte betalar, säger Sten-Åke Thorén, som är enhetschef på a-kassan.

Hur ser du på att medlemmar som vill vara med ändå blir uteslutna?
– Det är jättesvårt för a-kassan att gå utanför reglerna. Men jag ser gärna att de kommer tillbaka.
Byggnads i Syd har numera, efter Ulf Svenssons ärende, en person som kontaktar medlemmar som riskerar att uteslutas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De tvingades ut ur a-kassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig