info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"De nedvärderar mig jättemycket"

Snickaren Emma Gustavsson gillar inte BIs resonemang i avtalsrörelsen om kvinnliga arbetare. De hävdar att kvinnor riskerar att utestängas av kulturen ackordslön skapar.

Under veckan har Byggnads växlat krav med arbetsgivarna gällande nya kollektivavtal, ett av dem är byggavtalet som man ska enas med Sveriges Byggindustrier (BI) om.
Ett av BIs centrala krav är att ackordet ska avskaffas som huvudlöneform i byggavtalet. Man hävdar att ackordslönen bland annat skapar stress, risker och hög arbetsbelastning för företagen. Dessutom menar man att det faktum att lönen baseras på hela lagets prestation skapar en konfliktfylld kultur som bidrar till att kvinnor lämnar branschen.
Snickaren Emma Gustavsson är aktiv i Byggnads och sitter i regionfullmäktige i Byggnads Väst. I dag jobbar hon med att renovera gallerian Femmanhuset i Göteborg. Hon hänger inte med i Sveriges Byggindustriers argumentation.
– Jag tycker att de haltar i sitt resonemang. I ena meningen säger de att kvinnor också kan och ska vara välkomna på arbetsplatsen och i nästa andetag säger de att jag inte kan jobba på ackord för att jag är tjej. Det är ju att nedvärdera mig jättemycket, att berätta för mig vad jag kan och inte kan, säger hon.

”Dåligt även för arbetsgivare”

Hon tycker att det finns ett problem med att kvinnor och andra grupper stängs ute i byggbranschen, men menar att man måste jobba med värderingar utan att för den skull avskaffa ackordet.
Emma Gustavsson betonar att hon vill ha kvar en kollektiv lönebildning där alla i laget tjänar lika.
Vad menar du vore största nackdelen med att byta ackordet mot månadslön?
-Om det skulle bli individuell lön skulle vi tappa hela vår solidaritet, vi skulle inte jobba i lag längre och ha vår gemenskap.
Lagandan och organiseringen är bättre på arbetsplatser med ackord enligt Emma Gustavsson. Om det försvann tror hon att produktionen skulle påverkas på ett sätt som skulle vara negativt även för arbetsgivarna.

”Finns bra lärlingssystem”

Emma Gustavsson reagerar också starkt mot arbetsgivarnas förslag om en ny anställningsform för nyanställda och långtidsarbetslösa. Det skulle vara en tidsbegränsad anställning med lägre lön för enklare arbetsuppgifter.
– De vill införa a- och b-lag, det tycker jag är helt fruktansvärt. Det känns inte som att de värderar det vi gör, att det är bara att sätta in någon hantlangare. Det funkar inte riktigt så, säger hon.
Hon säger att det finns ett lärlingssystem som fungerar bra för dem som ska in i branschen. Och hon betonar att det, till skillnad från anställningar för enklare uppgifter, leder till yrkeskompetens.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "De nedvärderar mig jättemycket"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig