info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

De har skrivit sommarens byggdeckare

Sugen på en nagelbitare om jobbets skuggsida i sommar? Då kan "Mordet i Äppelviken" vara något för dig. Romanen handlar om kriminalitet i byggbranschen.

Advokaten Reine Nelson och pensionerade kriminalkommissarien Jan Olsson har skrivit sommarens thriller om byggbranschen. Foto: Pressbild

Den 25 juni släpps ”Mordet i Äppelviken” som ljudbok på de största tjänsterna. Skådespelaren Reine Brynolfsson läser in boken, som är skriven av advokaten Reine Nelson och pensionerade kriminalkommissarien Jan Olsson, känd från händelser som Norrmalmstorgsdramat, Lasermannen och Thomas Quick-fallet.

Reine Nelson har jobbat mycket med frågor om ekonomisk brottslighet, både som försvarare och konkursförvaltare och förklarar varför man valde just byggbranschen för den senaste boken.

– Jag uppfattar att det handlar om väldigt stora belopp, utbredd kriminalitet och att brott inom byggbranschen är en fråga som den stora allmänheten inte känner till särskilt mycket om.

Vad berättar ni om i boken?

– Vi ger en inblick i hur den organiserade kriminaliteten fungerar i den här sfären.

Är det en roman?

– Ja. Utan att spoila för mycket kan jag säga att den är en beskrivning av den systematisering som framgår av flera olika rättsfall och hur det här går till.

Var utspelas boken?

– Händelseutvecklingen utspelar sig i sin helhet i Stockholmstrakten.

Hur har jobbet varit?

– Det har varit väldigt intressant, eftersom vi som skriver är en advokat och en polis. Vi har lagt oss vinn om att se de yrkeskategorier som typiskt sett är emot varandra i rättsväsendet. Det gör att man får en inblick från flera olika håll.

Vad har ni skrivit tidigare?

– Vi har skrivit enskilda böcker. Tillsammans har vi skrivit ”Mörk midsommar”, som sedan gjordes om till ljudbok och hette ”Mordet på Gotön”.

Hur är det att skriva tillsammans?

– Vi har hittat ett modus operandi och har väldigt kul ihop. Vi diskuterar en händelseutveckling, jag skriver ett koncept på något kapitel och sedan diskuterar vi tex beskrivna karaktärer och händelser utifrån konceptet. Därefter gör vi de ändringar vi enas om.

Varför ska byggnadsarbetare läsa boken?

– Det är jättemånga som kommer att känna igen sig i det här. Vi beskriver problematiken i branschen. Det finns delar som förklarar varför man bör tänka efter både en och två gånger innan man medverkar till något sådant här. Vem har till exempel ansvar om det händer en olycka på ett arbete som inte finns? Och hur gör man för att få ut en obetald lön då?

Hur reagerar du när du ser den här kraftiga brottsligheten inom bygg?

– När man beskriver olika former av kriminalitet i media kan jag tycka att det är en enorm underbalans för den här typen av verksamhet. Jag tror att ämnet är lite för komplext. Men artikeln om Svartjobbsfabriken i Byggnadsarbetaren behandlar den här typen av problem och frågeställningar på ett förtjänstfullt sätt.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50