Den här krabaten stoppade jättebygget
Varför flyttar man en stor sjukhusbyggnad på grund av en liten insekt? Skalbaggsspecialisten Nicklas Jansson har svaret.
När region Blekinge planerade en ny sjukhusbyggnad för bland annat mikrobiologi och bårhus i Karlskrona uppkom ett ovanligt problem. Den hotade skalbaggen läderbaggen bodde i en halvdöd ek intill det planerade sjuvåningshuset. Vid en byggnation skulle insekten inte få tillräckligt mycket sol och troligen inte överleva.
Därför beslutade regionen att flytta bygget, något P4 Blekinge har rapporterat om.
Läderbaggen är, tillsammans med bland annat varg och lodjur, en av EU:s skyddade arter.
– Men i Sverige har den ett av sina starkaste fästen. Här har vi också ett ansvar, eftersom vi i landet har flera ställen där läderbaggen kan överleva på flera hundra års sikt, säger Nicklas Jansson, forskare och skalbaggsspecialist på enheten för naturskötsel på Länsstyrelsen i Östergötland.
Det finns två huvudorsaker till att man inte bör förstöra läderbaggens bostad. Den ena är att baggen inte är lika flexibel som många andra insekter.
– Läderbaggen är trög. Det är en av de arterna som har det tuffast att hitta en ny lämplig ek och blir ofta isolerad. Det är en dålig flygare och har inte driften i sig att flyga långt för att hitta en ny ek, säger Nicklas Jansson.
Det andra skälet till att låta så många läderbaggar som möjligt få leva är att arten indikerar var andra hotade djur lever.
– Där läderbaggen bor finns en massa andra arter som också är utrotningshotade. För oss som jobbar med naturvård är målet att alla arter ska överleva på lång sikt. Där är läderbaggen viktig. Finns den, så finns också 80 procent av andra arter som också lever på gamla ekar, säger Nicklas Jansson.