info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför slår limträ rekord – igen

För åttonde året i rad slår användningen av limträ svenskt rekord. De exakta siffrorna håller branschen tyst om men trots skenande virkespriser har limträ ökat ytterligare under 2021. Och trenden tycks fortsätta.

Foto: Sören Håkanlind/Press.

Limträ användes en gång i tiden mest till stora bruksbyggnader som hangarer eller badhus. Men idag är det ett självklart alternativ vid alla slags nybyggnationer, från enplansvillor till höghus. Branschen tror att efterfrågan på materialet kommer att fortsätta öka.

– Vi började föra statistik över limträet 1997 och sedan dess har den årliga användningen fyrdubblats, säger Johan Fröbel, chef för Teknik och Handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

Precis hur stor användningen är vill han inte berätta. Han är också förtegen om siffror kring försäljning eller produktion.

– Det talar jag inte om, det får jag inte av konkurrensskäl. Det finns andra nationer som inte vet hur mycket vi producerar och det ska de inte veta heller. Men användningen av limträ har ökat cirka 8% sedan i fjol och Sverige är Europas femte största producent.

Det finns andra nationer som inte vet hur mycket vi producerar och det ska de inte veta heller

Trots att virkespriserna ligger på närmare det dubbla mot förra året tar alltså limträ en allt större marknadsandel bland konstruktionsmaterialen. Enligt Johan Fröbel finns det flera orsaker till det.

– Det är ett av de starkaste konstruktionsmaterialen i förhållande till vikten. Det blir ett tyst byggande, behagligt för de som arbetar med det. Och det är lättbearbetat, vilket ger en bra arbetsmiljö.

Johan Fröbel lyfter även en annan anledning till limträets popularitet:

– Trä har en låg koldioxidbelastning i förhållande till andra konstruktionsmaterial som stål eller betong. Det är också ett lätt material, vilket är bra för transporterna.

Den första januari i år infördes krav på att nybyggnationer ska klimatdeklareras. Johan Fröbel tror att det kommer att ha en påverkan vid upphandlingar. Därmed räknar han med ett nytt rekord för limträ även detta år.

– Ja. Framtiden byggs med limträ!

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför slår limträ rekord – igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig