info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Därför hoppas Byggnads på OS i Stockholm: "Ska sätta en ny ribba"

Stockholm-Åre eller Milano-Cortina? Det avgörs under måndagskvällen. Byggnads ställer sig positiv till en olympiad på hemmaplan av flera skäl.

Johan Lindholm hoppas på att OS hamnar i Stockholm-Åre. Foto: Byggnads/Michael Erhardsson

Olympiska spel har historiskt varit förknippade med stora bygginvesteringar då spelen ofta inneburit satsningar på såväl nya anläggningar som infrastruktur. När det gäller OS i Stockholm-Åre är tanken att så mycket som möjligt av sportandet ska utföras i redan färdiga byggnader även om en hel del renoveringar måste till.

Fredrik Isaksson är chefsekonom på Sveriges Byggindustrier och där har man inte tittat på vilka plus som ett eventuellt OS hade inneburit.

– Vi har inte räknat på hur mycket ett OS skulle påverka byggandet, men generellt har man dragit ner ganska mycket på hur mycket som ska investeras och byggas kring alla OS-arrangemang.

Så det blir inget uppsving bör byggsektorn inför ett eventuellt vinter-OS i Sverige?

– Jag kan tyvärr inte uttala mig om det. Det ska byggas en del i Stockholm, bland annat en skidanläggning, men vi har som sagt inte gjort några undersökningar och beräkningar på vilka volymer det kan komma handla om.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är på plats i schweiziska Lausanne där olympiska kommittén  presenterar OS-värden 2026 klockan 18.00 ikväll.

– Jag är på plats för att lyfta fackliga perspektiv. Byggnads jobbar för att OS 2026 ska innebära schysta villkor för arbetarna som bygger det som ska byggas.

Hoppas Byggnadsfacket på OS i Stockholm? 

– Ja, då kan vi sätta en ny ribba i hållbarhetsarbete och skapa många schysta jobb. Stora internationella sportarrangemang har länge präglats av korruption och usla villkor för arbetare. Det är hög tid att vi bryter det mönstret. Sverige har starka fackföreningar och folkrörelser som redan involverats i arbetet med OS 2026. Vi har möjligheten att bli ett föredöme.

Vad kan en olympiad innebära för vår bransch? 

– Det skulle innebära en hel del jobb för våra medlemmar. Genom vårt deltagande i processen ska vi se till att det blir bra jobb med svenska kollektivavtal.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Därför hoppas Byggnads på OS i Stockholm: "Ska sätta en ny ribba"