info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Därför gjorde Unga Byggare inlägget: "Ville provocera"

Efter budgetpropositionen går Unga Byggare till angrepp på regeringen med en provocerande bild.
– Budgetpropositionen är skadlig för oss som fackföreningsrörelse och arbetarklass, säger Unga Byggares ordförande Fredrik Öberg.

"Det är många som känner som vi, att budgetpropositionen är skadlig för oss som fackföreningsrörelse och arbetarklass". Unga Byggares ordförande Fredrik Öberg förklarar varför man gjorde Facebook-inlägget ovan. Foto: Byggnads/Facebook

Det mest omdiskuterade i den budgetproposition som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i onsdags var den slopade värnskatten. Det hela innebär en skattesänkning för höginkomsttagare på i snitt 17 000 kronor per år. Totalt handlar det om drygt sex miljarder i förlorade skatteintäkter. Byggnads ungdomsorganisation Unga Byggare reagerade starkt på propositionen och tog fram en så kallad meme (en bild med text) som man la ut på sin Facebook-sida.

Bilden föreställer Magdalena Andersson och texten lyder ”Vadå sellout? Bara för att de rika får allt kan jag väl ändå vara sosse?” Inlägget spreds snabbt och hade på kort tid fått över 250 delningar och så väl positiv som negativ kritik.

Fredrik Öberg, ordförande för Unga Byggare, förklarar varför man la ut bilden.

– Vi kände att vi ville göra något på budgetpropositionen och provocera lite grann. Det står sellout och mycket som finns i budgetpropositionen är inte socialdemokratisk politik. Det vi fokuserar på är att man slopar värnskatten, vilket bara syftar till att de som redan har mycket får mer. Det är inte det som ligger i våra intressen som fackförening och arbetarklass. Därför ville vi trycka på det.

Vad var ni mest besvikna på i budgeten?

– Det som upprör är att man lägger en neutral budget när det finns väldigt mycket vi skulle kunna göra: utjämna de klassklyftor som finns, öka bostadsbyggandet och göra det bättre för vanliga arbetare. Men i och med att man slopar värnskatten så har man inte råd att ge fördelningspolitiska pengar till dem som inte har lika mycket.

Hur har reaktionerna på inlägget sett ut?

– Det har varit väldigt blandat. En del tycker att det är ganska roligt och det har varit syftet att göra det på ett lättsamt och roligt vis. Det är många som känner som vi, att budgetpropositionen är skadlig för oss som fackföreningsrörelse och arbetarklass.

Väntade ni på grönt ljust från Byggnads?

– Nej. Vi bestämde oss för att köra, bara.

Hur tänker ni när det gäller Byggnads kopplingar till Socialdemokraterna?

– Vi funderade på det innan vi la ut inlägget, absolut. Det är ingen konstighet att vi har stark anknytning till socialdemokratin och att Johan (Lindholm, Byggnads ordförande) sitter med i partistyrelsen. Det förstår vi och tycker är jättebra. Men det här var en känga åt budgetpropositionen.

– Alternativet, en regering med moderaterna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna, tror vi absolut inte är bättre. Men vi bör ändå inte avstå från kritik mot politik som är skadlig mot våra medlemmars intressen.

Kommer ni göra liknande inlägg i framtiden?

– Konceptet att använda memes för att framföra en åsikt har vi gjort flera gånger tidigare. Det kommer vi att fortsätta med, eftersom det är ett enkelt sätt att sprida en åsikt på ett lättsamt sätt.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Därför gjorde Unga Byggare inlägget: "Ville provocera"