info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför får du betala mer när du köper blandaren via hantverkaren

Har du köpt en toastol eller blandare av rörmokaren och sedan hittat en likadan på något byggvaruhus till lägre pris? Detta trots att du fått en rejäl rabatt av rörfirman. Här är förklaringen.

"Men det är ju billigare på nätet?". Kunder står frågande varför priset på material drar iväg, trots rabatt från hantverkaren man tagit in. Foto: Mostphotos

Påslag, årsomsättningsrabatter, riktprislistor, nettopriser, bruttopriser, ännu mer rabatter, kampanjer, grossistprislistor… Rabattsystemet i installationsbranschen är komplicerat och inte helt enkelt att förstå. Det bygger på höga utgångspriser med extrema rabatter.

För vissa material kan rör- och elföretag och andra installationsföretag ha upp mot 85 procent när de handlar hos en grossist. I andra fall bara 15. Allt handlar om vilket material det är och vem som köper hur mycket.

Detta dribblande med rabatter gör att du som kund kan få rejäl rabatt av hantverkaren, säg 25 procent, men trots det betala mycket mer för varan än vad du skulle göra på ett byggvaruhus eller på nätet.

Har du själv känt dig lurad ska du veta att du inte är ensam. Kontroverser med hantverkare handlar inte sällan om ”för höga materialpriser” och att ”det går att köpa billigare på nätet”.

Så här kan det gå till när ”Ann-Marie” köper en blandare från VVS-firman Rustika rör i Rotebro.

  1. Ann-Maries blandare i köket är gammal och har börjat läcka. Hon slår en pling till rörmokaren.
  2. ”Självklart fixar jag det”, säger rörmokaren. De kommer överens om vilken blandare hon ska ha. En blandare som rörmokaren köper med sig från grossisten. ”Jag ger dig 25 procents rabatt”, säger rörmokaren till Ann-Marie.
  3. Listpriset för blandaren hos grossisten är 6 000 kronor. Rörmokaren som är en trogen kund får 65 procents rabatt. Rörmokarens pris blir då 2 100 kronor. Samma blandare säljer rörmokaren sedan till Ann-Marie för 4 500 kronor.
  4. Några veckor senare när hon är på ett byggvaruhus får hon syn på en likadan blandare. Priset i butiken, 3 300 kr, är lägre än vad hon själv betalade trots rabatten på 25 procent.
  5. Att det blir billigare i butiken beror på att listpriset hos grossisten hamnat långt över marknadspriset. Rörmokaren kompenseras genom höga rabatter. Även Ann-Marie får en hygglig rabatt på listpriset, men inte tillräckligt för att få ner kostnaden till ett rimligt marknadspris.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Fakta

Högt listpris

Bruttopriset, listpriset, hos grossisterna ligger väldigt högt för vissa varor. Samtidigt kan det verkliga marknadspriset ligga betydligt lägre. För att komma ner till det priset krävs det rejäla rabatter. Ibland hjälper inte ens det. Du kan köpa varan billigare på stan trots hantverkarens rabatt på 25 procent.

Rabattsystemet

Det komplicerade rabattsystemet gör det svårt för kunden att veta vad materialet egentligen kostar. Hur stort påslag gör egentligen hantverkaren? Svårt att veta såklart när de själva har rabatter som sträcker sig för några procent upp mot 85 procent. Det leder till att det kan bli väldigt höga påslag på materialet från vissa hantverkare.

Pressad arbetskostnad

Under många år har många privatkunder haft fokus på vad hantverkarna kostar per timme i arbetskostnad. Därför har det blivit press på just arbetskostnaden. Därför menar många installatörer att de är mer eller mindre tvingade att ha rejäla marginaler på materialet för att överleva. Något som då trissar upp priset.

Kvalité kostar

Rörmokare och andra installatörer vill såklart jobba med bra material. De ska lämna garanti på jobbet och vill veta att saker och ting håller i längden. En jämförelse mellan deras materialpriser med priser på nätet kan därför vara missvisande. Det går inte att jämföra med sämre kopior, då blir jämförelsen värdelös.

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför får du betala mer när du köper blandaren via hantverkaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig