info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Danska byggfackets framgångsrecept: Skyhög medlemsavgift

I Köpenhamn ligger byggfackets medlemsavgift tio gånger högre än i Finland. Ändå är danskarna bäst i Norden på organisering. ”Det är befriande att höra för ofta är resonemanget att man måste sänka avgiften”, säger Byggnads förbundssekreterare Jakob Wagner som nyligen besökt grannländerna.

Det kostar nära 2600 kronor att vara med i byggfacket i Köpenhamn.
Hvor mye koster ett medlemskap i Köpenhamns byggfack? Svar: Nära 2 600 svenska kronor i månaden. Foto: Mostphotos, David Dennis/ CC BY-SA 2.0

I fjol tappade Byggnads närmare 2 500 medlemmar. Kostnadskris och inbromsande konjunktur gör sitt. Fackets egen statstik visar att fler prioriterar bort medlemskapet när marginalerna i privatekonomin krymper.  

Innebär det att sänkta avgifter är enda sättet att stoppa blödningen? Nja, internationella erfarenheter visar att bilder är mer komplicerad än så.     

LÄS ÄVEN: Så fick Danmark med polackerna i facket 

Inom ramen för samarbetet i Nordiska Byggnads och Träarbetarfederationen har Byggnads besökt sina fackliga kollegor i grannländerna. 

– Vi träffade ordföranden för byggruppen i Danmark. Och så har vi träffat förbundsledningen för finska Rakennusliitto och norrmännen i Fellesforbundet, berättar förbundssekreterare Jakob Wagner. 

Jakob Wagner är förbundssekreterare på Byggnads.
Blickar över sundet. Byggnads förbundssekreterare Jakob Wagner imponeras av ”danskarna”.

Finskt byggfack sänker avgiften

I Finland har byggfacket haft det tufft en längre tid. Nyligen sänktes avgiften till 17 euro. Inklusive A-kassa landar kostnaden på 25 euro per månad, motsvarande runt 280 kronor.

 – De kunde konstatera att de minskat antalet utträden, men de växer inte. Det urholkar också deras förmåga att göra saker eftersom det blir väldigt små intäkter, säger Jakob Wagner.

Högre avgift innebär mer verksamhet vilket innebär fler medlemmar. Det är inte rocket science kanske.

Dyrast i Köpenhamn

Danskarna har valt rakt motsatt strategi. Avgiften till byggfacket 3F skiljer sig åt mellan avdelningarna och dyrast är det i huvudstaden. 

– Jag vill minnas att det ligger på 1 700 danska kronor i månaden, säger Jakob Wagner. 

Det motsvarar nästan 2 600 svenska kronor. Men summan har inte lett till medlemsflykt. Tvärtom. 

 – Förenklat menade de att högre avgift innebär mer verksamhet vilket innebär fler medlemmar. Det är inte rocket science kanske, men det är ganska befriande att höra för ofta är resonemanget att man måste sänka avgiften. Men kanske handlar det snarare om att göra mer, säger Jakob Wagner.   

LÄS MER: Medlemstappet i Byggnads fortsätter

Muskler och medlemsinflytande

Så vad får Köpenhamns byggare för sina slantar? Jacob Wagner nämner en organisation med som har muskler nog att ta fackliga strider och tillräckligt många anställda för att hålla en hög aktivitetsnivå.    

– Om man är ett väldigt närvarande och starkt fackförbund som syns och hörs så kanske inte den avgiften ses som så stor.  

Den danska modellen bygger också på starkt lokalt självbestämmande. Inspirerande, menar Byggnads förbundssekreterare. 

– Man försöker vitalisera gräsrötterna väldigt mycket, säger Jakob Wagner. 

– Jag tittar mycket på vad danskarna gör. I min värld är det helt i linje med vad vi vill vara för typ av förbund. 

Och Norge då?

I Norge baseras medlemsavgiften på bruttolönen. I Oslo ligger avgiften på 1,75 procent. För en byggnadsarbetare med månadslön på 37 000 kronor innebär det en avgift på knappt 650 kronor. 

Det ligger väldigt nära nivån i Sverige. Medlemsavgifterna till Byggnads baseras på inkomst och är indelade i sju olika steg. Den som har över 36 888 kronor i månadslön, eller över 212 kronor i timmen, betalar den högsta avgiften – 625 kronor i månaden.  

Källor: Fellesforbundet, Byggnads

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Danska byggfackets framgångsrecept: Skyhög medlemsavgift

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig