info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dämpad takt på löneökningar

Löneökningarna i byggbranschen har tappat farten. I flera av de större yrkesgrupperna är ökningstakten på ackordslöner nu i nivå med avtalsökningarna. Det visar lönestatistiken för tredje kvartalet i år.

Ackordslönerna ökar nu i långsammare takt än de gjort de senaste åren. Det framgår av byggfackens lönestatistik för tredje kvartalet 2002. Statistiken bekräftar förra kvartalets trendbrott, då tidlönerna ökade ungefär lika snabbt som ackordslönerna.
I den största yrkesgruppen, trä-, betongarbetare och murare, TBM-gruppen, har ackordslönerna ökat med 4:14 kronor per timme, 3 procent, mellan tredje kvartalet 2001 och samma period i år. Den genomsnittliga tidlönen i gruppen ökade samtidigt med 6:04 kronor per timme, 5,1 procent.

Löneökningstakten på tidlön i TBM-gruppen beror till stor del på att tidlönerna i Stockholm ökar kraftigt, med 13:28 kronor per timme, eller 11 procent. Johan Lindholm, mätningsföreståndare i Stockholm säger att ökningstakten beror på verkliga löneökningar.
– Vi har haft ett bra förhandlingstryck under hösten. Det har givit resultat i form av större ackordsandel och också en höjning av den genomsnittliga tidlönen, säger han.
Bland rörarbetarna är trenden densamma som i TBM-gruppen. Den genomsnittliga ackordslönen bland de drygt fem procent av rörarbetarna som arbetar på ackord ökade med 3:70 kronor per timme eller 2,4 procent. Tidlönerna, enligt Byggnads individuella lönestatistik, ökade samtidigt med 6:88 kronor per timme eller 5,5 procent.

Generellt sett minskar nu avståndet mellan tidlöner och ackordslöner. Det är en vanlig utveckling när tillgången till jobb är mindre god.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dämpad takt på löneökningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig