info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dåligt med ragg på bygget

Är du byggare, man, hetero och söker efter den rätte? Då ska du inte leta på jobbet. Byggsektorn är nämligen den mest mansdominerade yrkessektorn som finns. Men för den tålmodige kan förändringar vara på väg.

Bara en av hundra yrkesverksamma bygg- och anläggningsarbetare är kvinna. Lika mycket kvinnobrist är det för plåtslagare, gjutare och svetsare. Torbjörn Molander, enhetschef på Byggnads, vill ha fler kvinnor i branschen.
– Visst, byggjobbet är traditionellt mansdominerat men vi ser redan tendenser till att  kvinnor allt mer söker sig till branschen. Framförallt börjar fler tjejer studera på byggprogrammen.

Sedan flera år har Byggnads tillsammans med Sveriges byggindustrier, SIF med flera, drivit Libra projektet med syfte att locka fler kvinnor och invandrare till byggsektorn. Idén är att genom samhällsupplysning och information till skolor få till en attitydförändring gentemot byggbranschen. Även praktiska projekt genomförs. Teckningsmuseet i Laholm, som invigdes i början av mars, byggdes enbart av kvinnliga arbetare.
– Yrket är inte längre som förr i tiden. Det har blivit fysiskt lättare och fler hjälpmedel finns att tillgå. Kvinnor som verkligen vill satsa på en byggkarriär klarar jobbet precis lika bra som deras manliga kollegor, säger Torbjörn Molander.

Yrkesgrupper som könsmässigt är totala motsatsen till byggbranschen är kontorssekreterare och dataregistrerare där bara en av tjugo är man. Mest jämlikt har djuruppfödare och djurskötare, där lika många män som kvinnor arbetar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dåligt med ragg på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig