info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dåligt med fästen när ställning föll

Ställningen var för dåligt förankrad när vinden fick fäste. Flera fel ledde till att den stora byggställningen rasade i Karlshamn. En kvinna i 70-årsåldern klämdes fast och skadades.

Olyckan hände på kvällen. Det blåste kraftigt och enligt vittnen var det en kraftig vindby som fick ställningen att välta. Ställningen var cirka 20 meter lång och sex meter hög och den blockerade hela gatan och låg delvis på två parkerade bilar. En kvinna hamnade under ställningen och skadades.

Ställningen var en Hakiställning som dessutom var inklädd med plasten Hakitec. En inklädning ställer extra höga krav på förankringarna.
– Förankringen var inte gjord för en inklädd ställning. Det kräver minst det dubbla i förankring, säger arbetsmiljöinspektör Bengt Gustafsson.
En ställning som den här skulle ha 14 punkter för infästningar, men det fanns bara fem.
Märkligt i sammanhanget är att infästningarna inte slitits loss från sina infästningar i fönsterkarmar. Infästningsjärnen tycks bara ha glidit ur öglorna. Vittnen har berättat att ställningen liksom har stått och hoppat i vinden, innan den föll. Innerspirorna verkar ha hoppat ur bottenskruvarna eftersom dessa stod kvar utefter fasaden.

Bengt Gustafsson tycker att det finns flera lärdomar att dra av olyckan.
– När man använder inklädda ställningar måste man kontrollera att man har en tillräcklig förankring. På ställen som är hårt utsatta för blåst måste man kanske till och med använda tyngder för förankra den så att den inte lyfter, säger han.
Den nu aktuella ställningen tillhör Skanska. Den var från början inte byggd för att ha en inklädning. Den tillkom efter krav från byggnadsnämnden. Skanska gör också en internutredning efter det som hänt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dåligt med fästen när ställning föll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig