info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dålig asbestkontroll

Flera av de byggnadsarbetare som sänt asbestprover till tidningen berättar samma historia. De blir inte tagna på allvar när de påtalar risken för att utsättas för asbest vid rotjobb i 1960-tals hus.

– Arbetsgivaren viftar bort mina farhågor med olika bortförklaringar, säger en byggnadsarbetare i södra Sverige som arbetar på ett litet företag och vill vara anonym.
– Min arbetsgivare testar bara vid renovering av badrum. Men asbesten finns ju i så många andra material också, säger byggnadsarbetaren Tommy Kaldeby i Göteborg.
Flera byggnadsarbetare som tidningen intervjuat tar upp svårigheten att ”stoppa” ett jobb när man väl kommit ut till en arbetsplats för att utföra ett renoveringsarbete.
”Det går inte att stoppa jobbet så länge man bara tror att det finns asbest i något av byggmaterialen. Man måste ha bevis”, säger de.
Arbetsgivarna har inga rutiner för att testa innehållet i olika byggmaterial.
– De är ju på plats och granskar jobbet i god tid före. Då borde de kunna ta prover, säger byggnadsarbetaren Tommy Kaldeby, som själv skickade in fyra prover till tidningen, varav två visade sig vara positiva.
Det finns också en uppfattning om att det är dyrt att få materialet analyserat. Denna uppfattning tycks finnas generellt både hos arbetsgivarna och bland byggnadsarbetarna.
Men de prover tidningen lämnat till Previa kostar till exempel 350 kronor exklusive moms. Då tar det cirka tre dagar att få svar.
I samband med lågkonjunkturen blev arbetsgivarna mer slarviga med asbestprover, när det var ont om jobb. Denna attityd finns fortfarande kvar, menar många. Att upptäcka asbest, innebär i de flesta fall att byggföretaget förlorar rivningen och därmed intäkter, när ett saneringsföretag tar över. Flera byggnadsarbetare intygar att inställningen på 1980-talet, var mer seriös.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dålig asbestkontroll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig