info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Covid-19 stänger bygge – kan bli brist på hantverkare

Ett skolbygge i Göteborgstrakten har fått stängas på grund av Covid-19 och från flera håll kommer uppgifter om att många utländska byggnadsarbetare rest tillbaka till sina hemländer. Skanska flaggar för att det kan bli besvärligt den närmaste tiden.

Anders Molander, vd på Aderbys rör i Askim Foto: Privat

För rörfirman Aderbys söder om Göteborg flyter det fortfarande på ganska bra, fastän många andra delar av samhället redan lamslagits. Företaget har 65 anställda och arbetar både med service och byggentreprenader.

– Än så länge har vi bara haft ett par störningar. Ett skolbygge som vi jobbar med har fått stängas i två dagar på grund av att arbetsledningen blivit sjuk, säger Anders Molander.

På ett annat bygge har antalet byggnadsarbetare krympt en hel del.

– Där är det många byggnadsarbetare från utlandet. Många av dem har dragit sig hemåt till sina familjer i Estland och Lettland. Jag förstår verkligen att de vill göra det, säger Anders Molander.

Han ser en ganska stor risk för att det snart kommer att blir brist på olika typer av hantverkare.

– Om de stänger fler skolor och fler föräldrar stannar hemma kan det bli kännbart. Då får vi förmodligen produktionsstörningar och arbetet går långsammare. Det innebär att det kan bli förseningar, säger Anders Molander.

Än så länge håller företaget tiderna, men det kan bli snabba förändringar .

– Vi får vara beredda och följa utvecklingen dag för dag.

Även på andra håll rapporteras det om utländska arbetare som rest tillbaka till sina hemländer.

Dominik Szymanski, snickare som är fast boende i Sverige och jobbar på bemanningsföretaget Expandera Mera, berättar att många av hans kollegor från andra firmor som jobbpendlar från Polen till Sverige snabbt begav sig tillbaka.

– De köpte biljetter och åkte hem så snabbt de kunde. Det var många av mina vänner som gjorde det. De bor inte permanent i Sverige och släppte bara allt och drog hemåt, berättar Dominik.

Byggnadsarbetaren har de senaste dagarna fått flera rapporter om byggarbetsplatser där det är glest med yrkesarbetare.

– Det kommer att bli brist på arbetare i Sverige, tror Dominik.

Är du orolig?

– Ja, den ekonomiska delen oroar mig. Jag är orolig för företaget där jag jobbar och för branschen. Jag ser redan att det börjar bli kris och utan jobb så får man ju inga pengar. Situationen inom bygg var dålig redan innan och kommer att bli ännu sämre.

Jacob Birkeland, presschef på Skanska, medger att utländska byggarbetare som stannar kvar i sina hemländer kan innebära problem.

– Det är en besvärande situation, absolut, säger han och fortsätter:

– Vi tittar på hur vi gör när underentreprenörer med hemvist i andra länder än Sverige kan få det svårt att resa till våra projekt. Hur det påverkar och vi vilken omfattning det blir vet vi inte ännu. Vi har fortfarande yrkesarbetare här i Sverige som vi kan allokera på olika sätt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Covid-19 stänger bygge – kan bli brist på hantverkare