info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Coronahundar ska stoppa smittan på bygget: "Tar några minuter"

Kan hundar vara lösningen på att minska smittspridningen på bygget? Det tror finska byggföretaget YIT som nu gör ett test med coronahundar som ska spåra viruset.

Kan coronasniffande hundar bromsa smittspridningen på bygget? Det hoppas man i Finland. Foto: YIT

Finland har precis som Sverige drabbats av coronautbrott på byggarbetsplatser den senaste tiden.

Finlands största byggföretag YIT tar nu hjälp av Coronahundarna Heppu, Kosti och Valo, i jakten för att spåra viruset, enligt tidningen Hufvudstadsbladet.

”Det bara tar några minuter för Coronahundarna att göra ett tiotals test, vilket kan vara ett lysande sätt att få hjälp med att identifiera också de som inte har några symptom”, skriver presschef Kaisa Kuvanto på YIT i ett pressmeddelande.

Enligt projektchefen Heli Niuro på föreningen Wise Nose finns det vetenskapligt bevis för att hundarna är träffsäkra när de snusar på dofter.

”Hundarna kan till och med känna igen coronaviruset i ett prov flera dagar innan det syns i ett laboratorietest” säger Heli Niuro i pressmeddelande.

Flera byggarbetsplatser ingåri projektet. Jyckarna kommer inte vara på själva byggarbetsplatserna, utan i en särskild utbildningslokal dit munskydd använda på bygget skickas för analys.

Testningen är anonym och YIT får enbart information om andelen positiva svar.

Enligt YIT:s pressmeddelande ersätter hundarnas leverans inte laboratorietesterna men ”kan ge oss möjlighet att vara steget före, speciellt när symptomfria virusbärare ska identifieras” säger presschef Kaisa Kuvanto.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att hundar använts till att spåra upp dolor, odetonerat sprängämne, på byggarbetsplatser.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Coronahundar ska stoppa smittan på bygget: "Tar några minuter"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig