info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Citytunneln får skydd från ovan

I dag döps Citytunneln i Malmö. Sankta Barbara, skyddshelgon för byggnads- och gruvarbetare i katolsk och grekisk-ortodox tradition, ska skydda byggnadsarbetarna mot tunneljobbets risker.

En gudstjänst hålls i dag i Citytunneln i Malmö. Det är en av tunnelentreprenörerna, Malmö Citytunnel Group (MCG), som tagit initiativ till ceremonin där projektet ska döpas för att få beskydd av tunnelarbetarnas skyddshelgon Sankta Barbara.
– Det är nog bara i Skandinavien vi inte gör så här. Ute i Europa är det en tradition, säger Anders Mellberg, pressansvarig hos byggherren Citytunneln.
Han berättar att en bild av helgonet kommer att placeras vid ingången till arbetsplatsen.
– Jag antar att byggarna kommer att ge bilden en blick och kanske följa någon ritual när de passerar, säger han.

Legenden om helgonet Barbara sägs ha sitt ursprung i nuvarande Turkiet. På 300- talet levde den sköna Barbara isolerad i ett torn av sin tyranniske far Dioscorus. Under en av faderns affärsresor valde Barbara den kristna tron. Dioscorus blev rasande och efter fördrivning till bergen och senare grym tortyr verkställde han själv dödsdomen mot sin dotter genom halshuggning. På väg hem från avrättningen dödades Dioscorus av en blixt.
Guds straff mot den tyranniske fadern som utsatte henne för isolering, tortyr och halshuggning har gjort att Sankta Barbara åberopas som skydd mot ond, bråd död. Och det är i den egenskapen hon betraktas som skyddshelgon för bland andra artillerister, byggnadsarbetare och gruvarbetare.

Anders Mellberg tror inte att det skulle fungera lika bra med en bild av arbetsmiljöverkets generaldirektör vid ingången.
– Det är nog bara vi svenskar som tänker så, säger han.
– Men på Citytunneln finns det runt 400 kollektivanställda varav ungefär hälften kommer från andra länder än Sverige, som Polen, Tyskland och Danmark.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Citytunneln får skydd från ovan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig