info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chefer åtalas efter dödsolycka

En vd och en arbetsledare har åtalats för arbetsmiljöbrott efter en dödsolycka i Mellerud. Byggnadsarbetaren arbetade med att montera ner ett plåttak när han trampade på lösa takplåtar och föll fem meter ner mot ett betonggolv.

Olyckan hände i april 2003. Byggnadsarbetaren var egen företagare och bonde och var inhyrd till arbetsplatsen via Vänersborgs Farmartjänst. Entreprenör på arbetsplatsen var Bertil Johansson Bygg AB som också var samordningsansvarigt för arbetsmiljön.
Det är chefsåklagare Barbro Jönsson, Uddevalla som åtalar de två cheferna vid byggföretaget. Hon menar att det fanns en rad brister på arbetsplatsen. En var att arbetet med att montera ner plåtar genomfördes på ett felaktigt sätt. Det ledde till att det låg en stor mängd helt lösa plåtar på ett tak där det samtidigt arbetade fyra personer. ”Att man valt en felaktig arbetsmetod, berodde bland annat på att personalen inte hade fått tillräckliga instruktioner för hur arbetet skulle bedrivas och att nytillkomna efter informationstillfället inte fått någon information alls om hur arbetet skulle genomföras från ansvariga för arbetsplatsen”, skriver hon. Hon hävdar också att det saknades fortlöpande övervakning av rivningsarbetet, liksom fallskydd.
Barbro Jönsson anser att den felaktiga arbetsmetoden och avsaknad av fallskydd var orsaken till att mannen föll och avled.

Enligt åklagaren har både vd:n och arbetsledaren åsidosatt de skyldigheter de har enligt arbetsmiljölagen. Vd´n var ansvarig för att det saknades en beskrivning för rivningsarbetet i arbetsmiljöplanen, och har, enligt stämningsansökan, inte sett till att samordning, introduktion och tillsyn fungerade tillfredsställande, samt att där fanns fallskydd.
Arbetsledaren skulle svara för samordningen på arbetsplatsen, introduktion av personal, uppdatering av arbetsmiljöplan och tillsyn på arbetsplatsen. Barbro Jönsson anser också att han var ansvarig för att man arbetat på fel sätt och för att det saknades fallskydd.
I förhör har de misttänkta nekat till brott.
Vid tingsrätten i Vänersborg, är rättegångsdagar ännu inte utsatta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chefer åtalas efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig