info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chef på byggbolag skickade hotbrev – till sig själv

En mellanchef på ett stort byggbolag slog larm om att han hade fått flera hotbrev skickade till sig. Men efter en omfattande utredning visade det sig att avsändaren var mannen själv.

Chef på byggföretag skickade falska hotbrev till sig själv med posten
Mannen tog emot totalt tre hotbrev – som han dock hade skrivit själv. Foto: Mostphotos

De två första hotbreven ”skickades” till mellanchefens privata bostad. När ett tredje hotbrev dök upp i mannens postfack på jobbet valde det stora byggföretaget han jobbade för att agera – och det ordentligt.

  • Det ordnades ett hemligt boende till mannen i över tre månader, samt en hyrbil som byttes ut med jämna mellanrum.
  • Det beställdes en gärningsmannaprofil från ett säkerhetsföretag.
  • En utredning inleddes och säkerhetschefen på moderbolaget kallades in. För honom uppgav mannen att han var ”skärrad och rädd”.
  • Det infördes också ett ”etiskt stopp” på arbetsplatsen och hundratals medarbetare fick ingå i en workshop för att komma närmare svaret om hotbreven.

LÄS ÄVEN: Kriminella byggbolag påverkar byggarbetsplatser med våld och hot 

Analys av hotbreven

Mannen själv riktade misstankar mot sina kollegor. En tänkbar förklaring till hotbreven kunde, enligt han själv, vara ”hans roll som arbetsledare med personalansvar”.

För att gå till botten med hotbreven kopplades till slut en kontaktperson från polisen in. Breven analyserades och man kunde konstatera att det sannolikt var samma författare till alla tre breven.

Personen från polisen fick slutligen tillstånd att göra en it-forensisk undersökning av mannens arbetsdator. Resultatet: Hotbreven var fejk. Mannen hade skrivit dem till sig själv.

– Man fann raderade filer i datorn vars innehåll var identiskt med innehållet i ett av hotbreven. Loggar från skrivare på arbetsplatsen visade att dokumenten skrivits ut där, säger kammaråklagaren Patrick Sonevang till Byggnadsarbetaren.

Skickade hotbreven – till sig själv

När mannen blev konfronterad med detta erkände han sina gärningar. Men någon direkt förklaring till varför han skrivit breven gav han inte, förutom att han blivit deprimerad när han lämnade sin hemort i samband med att han började på byggföretaget.

– Han berättade att något hände i hans kropp efter semestern. Han förändrades kraftigt och han vet inte vad som hände. Längtan hem var stor, säger Patrick Sonevang.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, detta fall får betraktas som unikt. Jag har inte haft något liknande fall under de sexton år jag arbetat som åklagare.

Stora böter

Den 13 oktober dömde tingsrätten honom för oredligt förfarande. Byggchefen, som är tidigare ostraffad, dömdes till villkorlig dom. Förutom dagsböter på totalt 13 200 kronor ska mannen betala skadestånd till byggbolaget på 212 095 kronor, bland annat då företaget anses ha tvingats genomföra onödiga säkerhets- och utredningsåtgärder.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Läs också Gick till facket – misshandlades av byggchefen: "Jag skyddade mitt huvud"

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chef på byggbolag skickade hotbrev – till sig själv

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig