info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chef dömd för dödsfall på bygge

Arbetsledaren vid det renoveringsarbete i Mellerud där en byggnadsarbetare föll så illa att han avled, har dömts för arbetsmiljöbrott. Han ska nu betala böter och skadestånd till änka och son.

Det var i april 2003 som den 35-årige byggnadsarbetaren, som var egen företagare, var inhyrd till ett renoveringsarbete via den ekonomiska föreningen Farmartjänst. Han arbetade uppe på ett plåttak som skulle rivas. Det fanns inga skyddsräcken och ingen av arbetarna bar livlina. När 35-åringen tappade balansen uppe på de lösa takplåtarna, föll han fem meter ner i ett betonggolv och avled omedelbart.

I domen som nu kommit från Vänerborgs tingsrätt konstateras att det var arbetsledaren som hade samordningsansvar för arbetsmiljön. Han är anställd på Mellerud Byggnads AB, som var huvudentreprenör för renoveringen, och som in sin tur anlitade underentreprenörer, bland annat via Farmartjänst, där den avlidne 35-åringen var medlem. Arbetsledaren och vd:n för Mellerud Byggnads AB menar att 35-åringen därför var på arbetsplatsen i egenskap av självständig underentreprenör. Men tingsrätten håller inte med, utan menar att det var Mellerud Byggnads AB som anvisade arbetsuppgifter och ledde arbetet på plats. Därför anses de anlitade arbetstagarna från Farmartjänst vara så kallade beroende uppdragstagare, vilket innebär att ansvaret för arbetsmiljön ligger hos Mellerud Byggnads AB.

Även vd:n för byggbolaget stod åtalat för dödsfallet. Men rätten ansåg att arbetsmiljöansvaret var överlåtet till arbetsledaren, och menar därför att vd:n inte kan dömas för det tragiska dödsfallet. Arbetsledaren döms att betala cirka 100 000 kronor i skadestånd till 35-åringens änka och son, samt 10 500 kronor i dagsböter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chef dömd för dödsfall på bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig