info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Central för papperslösa arbetare på gång

Ett nätverk bland stockholmsavdelningarna inom LO och TCO:s förbund ska bilda en kontaktcentral för papperslösa arbetare. Om några månader ska det vara igång. Men formen är än så länge oklar.

– Man säger alltid att papperslösa är rättslösa, men det är överdrivet. De har samma rättigheter på arbetsmarknaden som andra, även om det är svårare utan uppehållstillstånd.
Det säger Samuel Engblom som är jurist på TCO, tjänstemännens centralorganisation. TCO har varit med och drivit fram ett nätverk för papperslösa bland stockholmsavdelningarna inom LO- och TCO-förbunden. Om några månader ska det som nätverket kallar för kontaktpunkt finnas på plats någonstans i Stockholm. Där ska det finnas personer som guidar människor som blivit blåsta på lönen, eller bli utnyttjade på andra sätt till rätt förbund, och rätt person på förbundet.

Vem det blir från Byggettan som ska arbeta med papperslösa är inte klart än. Men ombudsmannen Krister Strömberg har jobbat med frågorna och varit med på nätverksträff.
– Det handlar om att växelverka vid förhandlingsbordet mellan lagstiftning och avtal. Lag är mycket svårare, då sitter kanske personen på ett plan dagen efter. Finns kollektivavtal har de samma rättigheter som alla andra. Då är det en fråga mellan två parter och staten ska inte lägga sig i, säger han.

Men var den här centralen ska finnas, vilka som ska jobba där och vem som ska betala är viktiga frågor som ännu är olösta.
– Min uppfattning är det ska finnas folk på plats med särskild kompetens, riktiga rävar inom arbetsrätt och folk som är språkkunniga. Men hittills har det här drivits av personligt engagemang. Det finns inga pengar från förbunden avsatta för det här.
Hans förslag är att upplåta Byggettans lokaler i centrala Stockholm cirka två kvällar i veckan. Byggettans ordförande ska i dag, måndag, träffa LO:s integrationsråd för att fatta ett formellt beslut om kontaktpunkten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Central för papperslösa arbetare på gång

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig