info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Byggvaruhus lämnar branschjätte för konkurrent

Fyra företag har lämnat, och i dagsläget har tre gått över till en konkurrent. Det rör sig om företag som varit delägare inom XL-Bygg och nu går över till Woodys Bygghandel.

I somras skaffade sig norska Mestergruppen AS aktiemajoriteten i XL-Bygg AB och blev bygghandelskedjans huvudägare. Efter det har fyra delägare lämnat XL-Bygg, varav tre har skrivit på för Woodys Bygghandel. Det rör sig om företag som har butiker i Stockholmsområdet, Skåne, Dalarna och Uppland. Tillsammans förfogar de över 16 byggvaruhus. En anledning till övergången som flera nämner är att den nya organisationen kommer att ge mindre möjligheter till påverkan för de ingående företagen.

– XL-Bygg centralt blir sålt och får en ny majoritetsägare. De nya avtalen där man ska få till synergier med Norge kommer innebära att det krävs en större uppstyrning, säger Johan Rosendahl, vd för XL-Byggpartner AB, som har fem byggvaruhus i Stockholmsregionen.

Även XL Bygg Kompaniet AB, med varuhus i Dalarna och Uppland, lämnar XL-Bygg för Woodys.

– Vi har varit med i en delägarledd kedja, XL-Bygg blir förändrad i och med att det blir en ny huvudägare. Det passar bättre för oss att vara med i en delägarledd kedja, säger Magnus Svedjebrant, vd för XL Bygg Kompaniet AB.

Karin Eriksson, vd för XL-Bygg, förstår inte delägarnas invändningar att de inte vill tillhöra en centralstyrd kedja.

– Nej, egentligen inte, för hela affären bygger på att ge bästa möjligheter för att vara fri företagare. Våra delägare är fortfarande fria entreprenörer. Det är egentligen ingen skillnad från tidigare.

Och hon ser fördelar för delägarna.

– Vi samordnar inköp på över 10 miljarder som kommer att ge oss de absolut bästa förutsättningarna på marknaden.

Rune Karlsson, styrelseordförande för Woody Bygghandel, menar att det inte stämmer att de ingående företagen kommer att ha samma frihet inom XL-Bygg i framtiden.

– Nej, det gör det givetvis inte. Samtliga avtal som vi gör har våra delägare insyn i. Det har inte XL:s delägare.

Kan det vara fler företag som går över från XL-Bygg till er?

– Tre är klara. Sedan om det blir fyra, fem, sex eller sju, det får framtiden utvisa.

16 byggvaruhus byter namn

Här ligger varuhusen som kommer att gå från att vara XL-Bygg till Woodys Bygghandel i höst:

Segeltorp, Sorunda, Tullinge, Vaxholm, Vallentuna, Grevie, Båstad, Laholm, Förslöv, Vistorp, Ängelholm, Sandviken, Gävle, Ockelbo, Tierp och Spillersboda.

Martin Holmström
Reporter (vik)
Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Byggvaruhus lämnar branschjätte för konkurrent