info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggutbildningar får hård kritik

Byggprogrammet får kritik för brister i utbildningen. Eleverna får inte den utbildning som den framtida byggmarknaden kräver, menar Sabo och BYN, som tillsammans sett över Sveriges byggutbildningar.

Enligt de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo är majoriteten av framtidens bostadshus redan byggda. Därför är det viktigt att de elever som tar examen från byggprogrammet har den kunskap som krävs för att kunna utföra renoveringsarbeten, framförallt av kök och badrum. Men renovering, menar Gösta Gustavsson, projektledare på Sabo, är inget som eleverna på dagens byggutbildningar får lära sig.
– Ungefär 80 procent av dem som går byggprogrammet i dag utbildar sig till snickare. Skolorna är dåliga på att informera eleverna om hur byggmarknaden kommer att se ut i framtiden, säger han.
Enligt Gösta Gustavsson är det ungefär 1 på 20 som väljer att bli plattsättare, en snart eftertraktad yrkesgrupp.
Studien som tagits fram av Sabo tillsammans med BYN, Byggindustrins yrkesnämnd, riktar även stark kritik mot att dagens elever inte får tillräckligt bred utbildning.
– Specialiseringen måste ske senare i utbildningen. Det är bättre om eleverna har fler specialområden när de tar examen, säger Gösta Gustavsson.

Peter Boman på Skolverket håller med om att det är en väldigt stor majoritet av eleverna som väljer att utbilda sig till snickare.
– Men så som systemet fungerar i dag är det upp till eleven själv att välja vilken inriktning som han eller hon vill ha. Men jag håller med att det rent nationalekonomiskt vore bättre om alla inte utbildade sig inom samma yrke, säger han.
Peter Boman menar att byggbranschen varit väldigt tydlig med att man vill ha en nischad arbetskraft.
– Men det är också viktigt att syokonsulenterna på gymnasieskolorna informerar eleverna om hur arbetsmarknaden ser ut, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggutbildningar får hård kritik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig