info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggupprop utanför riksdagen

Idag, tisdag, tas Lavalfrågan upp i riksdagen. Samtidigt samlar Byggettan in namnunderskrifter till ett upprop för Sveriges löntagare. Uppropet kräver att alla frågetecken om kollektivavtalen ska vara borta innan riksdagen godkänner Lissabonfördraget.

Under tisdagen ska arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin svara på frågor i riksdagen om Laval domen och svenska kollektivavtal. Frågor kommer från flera av Byggnads riksdagsmän.

På plats utanför riksdagen kommer representanter för Byggettan att samla in namnunderskrifter till ett upprop. Kraven i detta är att alla frågetecknen om kollektivavtalen ska vara borta innan riksdagen godkänner Lissabonfördraget.
Vidare att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, att rätten till stridsåtgärder ska finnas kvar, samt att regeringen måste samverka med Svenskt näringsliv, LO, TCO och SACO.
– Det som sker utanför riksdagen är bara startskottet. Vi hoppas att få underskrifter från löntagare på hela arbetsmarknaden, säger Byggettans ordförande Johan Lindholm.
Uprop kommer också att skickas ut till byggarbetsplatser i hela Stockholm, vidare kommer de att distribueras till byggen ute i landet.
-Vi tycker det är viktigt att regeringen kommer ut på banan och visar hur de tänker agera, säger Johan Lindholm.

Under debatten ska arbetsmarknadsministern bland annat svara på frågan om vilka initiativ han tänker ta för att förhindra lönedumpning och för att garantera att den svenska modellen ska gälla på svensk arbetsmarknad. Mona Sahlin, socialdemokraternas partiordförande, har bland annat frågat vad Reinfeldt ska göra under EU-toppmötet i juni för att säkerställa att den svenska modellen bevaras trots Lavaldomen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggupprop utanför riksdagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig