info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggsvängen lockar

Allt fler ungdomar söker sig till byggnadsprogrammen på gymnasiet. På sex år har antalet förstahandssökande ökat med nästan 4 000. Trycket på gymnasieskolarna är högt och det blir svårare att komma in. De som lyckas kan dock få jobb så fort de är klara.

Den senaste tiden har många niondeklassare funderat över vad de ska göra i framtiden. Många har kommit fram till att de vill jobba inom byggsektorn. Och de blir bara fler för varje år. Förra året sökte 6333 grabbar och 413 tjejer byggprogrammet i första hand. 2005 var det sammanlagt 5444 som ville bli byggare och läsåret 2000/2001 bara strax över 3000 förstahandsväljare.
Bertil Andersson, biträdande rektor på Kista gymnasium i Stockholm, ser ljust på framtiden.
– Våra elever har mycket bra framtidsutsikter. Alla de som gått ut de senaste åren har fått jobb om de velat.
Kista gymnasium har 116 platser på det treåriga byggprogrammet. I år har de fått mer än dubbelt så många sökande. Och så ser det ut på de flesta byggutbildningarna på Sveriges gymnasieskolor. Kaplanskolan i Skellefteå har på de 24 platserna fått fyra gånger så många sökande. Byggprogrammet på Dragonskolan i Umeå har 138 förstahandssökande på de 64 platserna.
Söktrycket till byggutbildningarna innebär att intagningspoängen stiger och uttagningen blir hårdare. Något som Bertil Andersson tycker är positivt.
– Ja, fördelarna är att vi får fler elever som är motiverade och verkligen vill satsa på en byggkarriär. Vi kommer också möta deras krav med att erbjuda mer avancerade kurser i till exempel matematik och engelska, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggsvängen lockar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig