info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggslarv för flera miljarder ska bort

Onödiga kostnader för slarv och fel inom byggbranschen kan minskas med 50 miljarder per år. Det har regeringens byggsamordnare och Byggnadskommittén kommit fram till.

En tredjedel av kostnaden i alla byggprojekt är byggfel och slöseri. Totalt handlar det om 50 miljarder kronor per år och orsaken är bland annat felaktiga ritningar och byggmaterial levererat vid fel tidpunkt.
– Inte sällan räknar man fel på hur mycket material som går åt och då tvingas man nödhandla på närmaste byggvaruhus till höga priser, säger Ingvar Andersson på Byggnadskommittén.
För att minska slarvet inom byggbranschen föreslår utredarna att 400 miljoner kronor avsätts till en fond för forskning och utveckling. Ett förslag är att pengarna tas från en obligatorisk avgift på en procent av entreprenadsumman i byggnadsprojekt.

Lars Jagrén, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier, tycker det satsas för lite på forskning från statligt håll och menar att forskningsanslagen skulle minska byggfelen.
– Det verkar vettigt med en utvecklingsfond, men sedan kan det ju diskuteras hur den ska finansieras, säger han.
Hans Tilly på Byggnadsförbundet tror att byggbranschen kan spara mycket pengar med bättre planering.
– Vi har länge tryckt på att man måste satsa på bättre planering innan ett byggprojekt drar igång, säger han.

Utredningen föreslår också att regeringen ser över innehållet i gymnasieskolornas byggprogram, liksom högskolornas och universitetens byggrelaterade program. I nuläget anses utbildningarna ha bristande kvalitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggslarv för flera miljarder ska bort

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig