info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggprofil misstänks för insiderbrott: "Bra bevisläge"

Den kände bygg- och fastighetsentreprenören Percy Nilsson är en av 14 åtalade i en stor rättegång om insiderbrott som startar idag, tisdag.

Percy Nilsson, känd företagsprofil, misstänks för insiderbrott. Foto: Maria Nyman

Det är Dagens Nyheter som rapporterar om rättegången i Stockholms tingsrätt. Den handlar om en stor insiderhärva och 14 personer är misstänkta. Misstankarna gäller bland annat aktiehandel som gjorts i samband med uppköp av bostadsbolaget Victoria Park. Enligt åklagaren gjordes aktieaffärer innan det blev offentligt att bolagen köpts upp, vilket skedde under 2018.

Bygg- och fastighetsprofilen Percy Nilsson är en av de åtalade i rättegången som startar i morgon. Han misstänks för grovt insiderbrott. Han ska genom sitt bolag ha köpt aktier i Victoria Park för nästan 3,4 miljoner kronor, efter att ha fått förhandsinformation.

– Jag menar att vi har ett bra bevisläge. För det mesta bygger insidermål på indicier, informationen överförs ju oftast muntligen, men här finns en del meddelanden som är besvärande för de tilltalade, säger kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndigheten, till DN.

Förundersökningen är omfattande och består av 5 000 sidor. De 14 personerna står åtalade på 27 punkter och hanteringen i domstol kommer att ta nio veckor.

Enligt Pontus Hamilton är den vanliga påföljden böter och villkorlig dom. Men han tror att man i några fall, där brotten anses vara grova, kommer att yrka på fängelsestraff.

Åtalet omfattar två affärer. Då det gäller Victoria Park, som köptes av den tyska fastighetsjätten Vonovia, ska Percy Nilsson ha fått ett sms med tips om den kommande försäljningen av en annan skånsk näringslivsprofil: it-entreprenören Dan Olofsson. Nilsson ska därefter, enligt åklagaren, ha köpt aktier innan köpet blev offentligt. Då köpet offentliggjordes steg aktien med 8,7 procent.

Dan Olofsson har, enligt DN, nekat till brott och menat att han inte uppmanat till köp och har inte själv handlat vid tillfället. Han har åtalats för grovt insiderbrott alternativt ”obehörigt röjande av insiderinformation”.

Percy Nilsson har inte uttalat sig om misstankarna. I Kvällsposten har dock hans advokat sagt att han gjort beställningen av aktierna i god tid före sms:et.

I ett mail till Byggnadsarbetaren skriver Dan Olofsson så här om åtalet:

”Min uppfattning är att det finns ingen substans i åtalet mot mig av det enkla skälet att det finns inget i sms:et som uttrycker det åklagaren påstår, dvs att jag uppmanar Percy Nilsson att otillåtet köpa aktier. Tvärtom har jag uttryckligen skrivit att det är insiderinformation, och då vet alla med erfarenhet att ingen handel får ske.”

I samband med utredningen av Victoria Park upptäckte åklagarna ytterligare en misstänkt insideraffär, som rörde det danska telekombolaget TDC. En dåvarande anställd på Nordea är åtalad för att ha spritt insiderinformation.

Flera åtalade är inblandade i båda fallen. Totalt ska de inblandade enligt åklagaren ha handlat för runt 16 miljoner innan buden i affärerna  blev kända. De ska ha tjänat mer än tre miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggprofil misstänks för insiderbrott: "Bra bevisläge"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig