info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggpoeten: "De sa fan va kul, vad häftigt att du skriver dikter"

Han är markarbetare och poet. Emil Pettersson har gett ut tre poesiböcker. ”Jag måste få utlopp för allt jag tänker på”, säger han.

Emil Pettersson med den senaste av sina poesiböcker. Han skriver på kvällar och nätter. På dagarna är han markarbetare och skyddsombud. Foto: Privat

När började du skriva poesi?

– Det började nog när jag var 14. Jag växte upp med en ensamstående pappa och tre syskon. Jag skulle vara den hårda, tuffa killen men man måste få utlopp för det man känner någonstans. Så började jag skriva.

Vad är det för typ av poesi du skriver?

– Det är verkligen allt. Från mörka kärleksdikter till min syn på samhället och drömska dikter. Jag skrev en dikt till Kommunalfacket. Jag tyckte synd om dem som jobbar i hemtjänsten och vården och tycker de blir illa behandlade av staten. Den blev uppskattad i Norrköping på diverse äldreboende. Min sambo, som jobbar i vården, hade satt upp den i fikarummet på sitt jobb och sedan spreds den.

Vad driver dig att skriva?

– För mig är det viktigt att skriva för att bli av med tankar och bearbeta olika saker. Jag måste få utlopp för allt jag tänker och snöar in på. Och det kan vara allt från en strof, eller en låt som fastnar i huvudet till något som händer i samhället. Jag mår inte riktigt bra om jag inte får skriva. Jag har haft en tid nu då jag inte kunnat formulera något riktigt. Det blir som en skrivabstinens kombinerat med skrivkramp. Det är inte optimalt.

Läs Emils dikt Censur

Du kan skriva vad du vill

Så länge du följer manus

 

Annars censureras dom bort

 

Du kan vara vem du vill

Så länge du passar in

 

Annars censureras dina tankar bort

 

Nackdelen och fördelen med en fri värld är den samma

Alla får säga sitt

Även idioter

 

Ett fritt nät är nu ett minne blott

Det som inte passar in censureras bort

 

En fri värld utan censur är en utopi för mig

EN fri värld där även de mest skruvade tankar får finnas

Är en värld för mig

 

Censuren blir mer påtaglig för var dag som går

Det som inte passar in raderas

Och sen förföljs

 

Censuren är redan över vårat nät

Bara det storebror gillar får vara kvar

Vi måste visa att alla finns här

Fattig som rik

Smart som idiot

Alla får plats

 

Utan censur

På den planet jag vill leva finns det plats för alla tankar

För alla ord

Även för en idiot

 

Utan censur skulle vi bli rikare som människor

Utan censur skulle vi lära av varandra, men de kommer inte ske

I rädsla av de farliga, gömmer vi oss från allt

Är lyckliga för skyddet storebror bestämmer

 

För storebror vet ju vårat bästa?

Vad tycker du mest om att skriva?

– Det är svårt. Det beror på vilken sinnesstämning jag är i. Men det blir generellt sett väldigt mycket om drömmar, stjärnor och månen, som jag har en speciell svaghet för. Alla mina böcker är till hälften skrivna  på svenska och hälften på engelska.

Har du gått skrivarkurs?

– Nej, det är jag med fel och brister och det tror jag blir bäst och mest personligt. Men jag är med i ett community där vi ger varandra återkoppling på skrivandet.

Pratar du poesi med kompisarna i boden?

– Nej, det är mest när det kommer en ny kollega in till boden och får reda på att jag skriver dikter. Jag brukar ha med mig ett ex av varje bok då och visa lite.

Vad brukar de säga?

– Jag var ju väldigt nervös när jag gav ut den första. Den här branschen är ju lite macho och så kommer man som poet. Men jag blev förvånad att det blev så väl mottaget allting. De sa fan va kul, vad häftigt att du skriver dikter. Jag trodde jag skulle bli häcklad men det är ingen som gjort.

Dikten Måne på kalkstentäpp

Stjärnorna är vakna inatt

Dom gnistrar och tindrar

Dom sjunger sin lovsång för oss, som inte kan sova

 

Inatt är en natt likt många andra

Möter fullmånen på en kalkstensstäpp

Månen och stjärnorna kallar åter till fest

Kallar åter till drömmar

 

Lilla björn och jag delar på en hink med mjöd

Under dryckeslag förklarar vi vår kärlek för varandra

 

Denna natt, som alla andra delas med stjärnor och månen så full

Denna natt, är inte ensam i dryckeslag

Denna natt skålar vi för månen, som lyser med sin prakt

 

På en kalksten, vid en sjö

Har natten bara börjat

 

På en kalksten vid ett hav

Har trollen vaknat

 

Det är inatt trollen och demonerna bjuder änglarna på mjöd

Det är inatt jag språkar med lilla björn

 

Inatt är alla det dom vill vara

Inatt är alla det dom borde vara

 

Vi festar på mjöd

Och på vin min vän

Med tindrande stjärnor och månen så full

 

Med månen full kan vi ändå inte sova

Vi får dansa genom natten på en kalstensplätt

Tills solen än engång vaknar

När skriver du?

– Kvällar, ibland på nätter och när barnen inte tar uppmärksamheten. Vi har en 14-åring, en sjuåring och en som är ett halvår. Så de tar ju en del tid.

Emil Pettersson

Ålder: 35 år
Bor: Norrköping
Arbetar: Markarbetare på NCC i Östergötland, samt skyddsombud och mb-ledamot.
Aktuell: Poet med tre utgivna poesiböcker. ”Light dark dream and and reality”,  ”83 nakna dikter”, ”Poesi från ett sinne”. Lägger ut en del dikter på sin Facebooksida: https://www.facebook.com/emil.pettersson.5245

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggpoeten: "De sa fan va kul, vad häftigt att du skriver dikter"