info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggpanelen: ”Byggnads måste slå näven i bordet”

Byter du yrke om du blir av med byggjobbet? Och hur ska Byggnads fiska fler medlemmar? Att synas mer och sänka avgiften är förslag när Byggpanelen får säga sitt.

 I dag känns det som att vi ute på arbetsplatserna inte riktigt blir hörda.

Albert Waldefors, 26 år, håltagare, Göteborg

Om du förlorar jobbet – byter du bransch då?
”Det tror jag inte utan jag hade försökt vara kvar. Jag gillar att jobba som håltagare. Man måste vara kreativ, mångsidig och ingen dag är lik någon annan. Det passar mig väldigt bra. Jag tror och hoppas att jag sitter säkert, men man vet aldrig i dessa tider.”

Vad bör Byggnads göra för att fler ska bli medlemmar?
”Byggnads måste slå näven i bordet för att på riktigt få igenom det som medlemmarna vill. Driva frågor hårdare om vår säkerhet och att utländska aktörer tar över jobben. Det tror jag är viktigt. I dag känns det som att vi ute på arbetsplatserna inte riktigt blir hörda även om vi har våra fackliga ombud.”

Vilken seriefigur ligger dig varmast om hjärtat?
”Det är Bamse. Han är stark, allas vän och en bra figur. Om jag själv får välja och vara en karaktär i serien så skulle det just vara Bamse.”

Läs även: Stefan byggde sin egen Iron Man-dräkt 


Jag skulle göra allt för att hålla mig kvar i kranhytten, jag älskar jobbet som kranförare.

Malin Tidén, tornkranförare, 48 år, Hässleholm

Om du förlorar jobbet – byter du bransch då?
”Jag har ganska nyligen bytt bransch då jag började som kranförare när jag var 42 år. Tidigare var jag säljare så det är möjligt att jag skulle gå tillbaka till det ett tag i väntan på att byggandet tar fart igen. Men jag skulle göra allt för att hålla mig kvar i kranhytten, jag älskar jobbet som kranförare.”

Vad bör Byggnads göra för att fler ska bli medlemmar?
”Facket måste vara mer synligt. Jag har träffat Byggnads en gång, det var för sex år sedan. Man måste synas för att finnas. Sedan avgiften – den kan sänkas då en del inte har råd. Folk säger upp medlemskap och försäkringar och det är ju bara dumt.”

Vilken seriefigur ligger dig varmast om hjärtat?
”Pingvinen Opus (’Bloom County’, reds anm.) Den serien är så sjuk och bra. Det är bara så synd om lilla Opus för han känner sig så kränkt för sin stora näbb.”


Måste jag byta yrke blir det troligtvis ett väldigt lågbetalt jobb.

Karl Paine, 31 år, snickare och skyddsombud

Om du förlorar jobbet – byter du bransch då?
”Jag skulle försöka hålla mig kvar i branschen. Jag bor i Malmö och vet att branschen inte ser riktigt lika illa ut i Köpenhamn. Så jag kanske skulle söka mig dit. Vad har jag annars för alternativ som byggnadsarbetare? Jag har ingen annan utbildning så om jag måste byta yrke blir det troligtvis ett väldigt lågbetalt jobb.”

 Vad bör Byggnads göra för att fler ska bli medlemmar?
”Stärka de förtroendevalda och utbilda medlemskåren. Detta för att kunna ställa om organisationen mer från att det fackliga arbetet utförs av regioner och ombudsmän till att det i stället utförs mer av förtroendevalda och medlemmar ute på arbetsplatserna.”

Vilken seriefigur ligger dig varmast om hjärtat?
”Jag missade nästan alla klassiska superhjälteserier. Om jag ska välja någon där får det bli Batman. Annars tycker jag att Kalle Anka var bäst.”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggpanelen: ”Byggnads måste slå näven i bordet”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig