info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggordföranden: Förståelsen finns inte längre

Frustration över att inte komma någonstans i förhandlingarna. Och ett allt mindre förtroende för arbetsgivarnas vd Bo Antoni. Det var huvudskälen till att Byggnads valde att varsla om strejk.

– Vi har haft lätt att prata med varandra tidigare. Men nu är det som att det som sägs ena dagen, inte gäller nästa dag, säger Hans Tilly om sin relation till Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni.
Hans Tilly hänvisar bland annat till pressmeddelanden där Bo Antoni antytt att man varit nära en lösning i förhandlingarna, men att det inte gällt när samtalen mellan parterna väl ägt rum.

Kraven som konfliktvarslet rör sig om är alltså vem som ska vara förhandlare på anläggningsavtalet och arbetstidsförkortning, samt höjningen av grundlön.
Men Hans Tilly bekräftar alltså att det nu börjar kännas som personliga motsättningar mellan honom och Bo Antoni.
– Jag har upplevt tidigare att det funnits förståelse för våra argument, men den förståelsen finns inte längre.

Något som Bo Antoni helt förnekar:
– Jag tycker om Hans Tilly. Han är en trevlig och charmerande person, vi har arbetat väldigt bra tillsammans genom åren. Men när det kommer till förhandlingar är det som att allt blir som förbytt. Jag tror att det finns en kultur inom Byggnads att förhandla på det här sättet.

Byggnads har varslat enbart Peabbyggen. Något som Bo Antoni tycker är fel.
– De borde varsla små företag med en tre fyra anställda där arbetstagare och arbetsgivare av tradition förhandlat om lönen. Det är de företagen som berörs av den här frågan, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggordföranden: Förståelsen finns inte längre

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig