info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Byggolyckor i Norden – Sverige sticker ut

Året har hittills inneburit många dödsolyckor inom den svenska byggbranschen. Men det hade kunnat vara annorlunda. I våra grannländer dör betydligt färre på bygget, visar en ny kartläggning från Skydda Sverige.

Sverige har betydligt fler dödsolyckor inom bygg än sina nordiska grannar. Foto: Colourbox/Mostphotos

Redan nu har tolv arbetare fått sätta livet till i byggolyckor 2019, alltså lika många som under hela förra året. Siffrorna är alarmerande, särskilt om man ställer dem i relation till hur det ser ut i övriga länder i Norden. Skydda, som jobbar med personlig skyddsutrustning, har med hjälp av Eurostat tagit fram siffror på byggolyckor i Sverige, Norge, Danmark och Finland mellan 2015 och 2018.

Och tyvärr är Sverige på en unikt hög nivå när det gäller dödsfall. Förra årets 12 avlidna enligt Euorostat (i Byggnadsarbetarens årliga sammanställning var antalet 14 döda) är betydligt fler än Finlands 6, Norges 4 och Danmarks 2.

Läs också Efter ännu en dödsolycka: "Det får bara inte hända"

De många olyckorna handlar inte om att Sverige är ett större land med fler byggen än grannarna. Även om man tittar på dödsolyckor per hundratusen anställda ligger Sverige högst på 3,5. Danmark har den bästa statistiken med 1,5 dödsfall per hundratusen anställda.

Om man tittar på statistiken för andra olyckor på bygget ligger Sverige bättre till. Den senaste statistiken är från 2017 och det är bara Norge (1 398) som har registrerat färre olyckor på bygget än Sverige (4 451). Finland toppar på 6 527 byggolyckor.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50