info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetarens granskningar kan vinna pris: "Mest ledsen att det gått så långt"

Byggnadsarbetaren har chans att kamma hem två tunga kategorier när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut. ”Roligt och viktigt”, säger chefredaktör Isabella Iverus.

Föreningen Fackförbundspressen delar varje år ut priser som belönar den bästa journalistiken om Sveriges arbetsmarknad. I år har tidningen Byggnadsarbetaren nominerats i två av kategorierna.

I kategorin Bästa avslöjande är Byggnadsarbetaren nominerad för granskningen om hot och våld på byggarbetsplatser. Granskningen, gjord av journalisterna Cenneth Niklasson, Margite Fransson tillsammans med kollegan Mårten Nilsson på tidningen Arbetet, mynnade bland annat ut i artiklarna:

Våldet tvingar facket att backa: ”Blivit för farligt” samt Här styr kriminella indrivare på bygget – tvingas gräva sin egen grav 

”Mest ledsen”

Cenneth Niklasson, som själv arbetade som byggnadsarbetare innan han utbildade sig till journalist, känner en sorg över utvecklingen i stora delar av branschen.

– Jag blir mest ledsen av att det gått så långt. Att jobba på ett bygge, tillsammans med andra där alla tar hand om varandra, bygger ett härligt kamratskap. Jag upplevde det själv för länge sedan när jag arbetade som snickare. Tyvärr finns nästan ingenting av den lagandan kvar i dag.

Blandsaft för 400 kronor

Cenneth Niklasson är även nominerad i kategorin Bästa förklarande text där han berättar om det komplicerade rabattupplägget som kritiker beskyller vara grund till alltför höga byggkostnader.

– Det började med att vi såg att fyra liter blandsaft kostade över 400 kronor hos grossisten. På den hade många rabatt på 80 – 90 procent. Vi grävde djupare och upptäckte att det var enorma påslag på väldigt mycket material. Att entreprenörer och grossister använde ett upplägg för att blåsa upp kostnaden för beställaren, säger Cenneth Niklasson.

LÄS MER: Material till skruvade priser? 

Stora summor

Byggnadsarbetarens chefredaktör Isabella Iverus om nomineringarna:

– Det känns roligt och viktigt att mina journalister blir belönade för det jobb de gör, ett jobb som verkligen behövs. Byggbranschen omsätter stora summor pengar och en stor del av dem kommer från skatt. Därför är det extra viktigt att vi synar hur de används, säger hon. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetarens granskningar kan vinna pris: "Mest ledsen att det gått så långt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig