info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetarens granskning nominerad till Guldspaden: "Slet hårt"

Johan Fyrk, journalist på Byggnadsarbetaren, kan vinna pris för sin undersökande serie Bakom fasaden.

Johan Fyrk, reporter på tidningen Byggnadsarbetaren, har nominerats till Guldspaden, Foto: Uppslag från Byggnadsarbetaren, Verbal Förlag

Byggnadsarbetarens undersökande reporter Johan Fyrk har återigen nominerats till priset Guldspaden (kategori magasin). Denna gång för granskningen ”Bakom fasaden”.

Spontan reaktion?

– Känns grymt kul! Vi har en driven och engagerad redaktion och att vi blir uppmärksammade för jobbet vi gör ger energi. Själv slet jag hårt med att få fram fakta till ett par delar i artikelserien, så nu känns det lite extra värt att jag kämpade på.

Varför är artikelserien viktig tycker du?

– Vi avslöjade hur kriminella och fuskande byggbolag skaffar sig en fin fasad. På hantverkarsajterna kallas de ”kontrollerade bolag” och i Dagens Industri kallas de gaseller och får fina diplom. Kunderna tror att de får kvalitet – men kopplas samman med dömda brottslingar, skattesmitare och hotfulla chefer. Det var viktigt att visa.

Något som överraskade dig när du gjorde jobben?

– Det jag blev mest förvånad över var vårt altanexperiment, där jag låtsades vara en kund som sökte hantverkare till ett altanbygge. Jag gjorde en förfrågan via hantverkarsajter och hade nog tänkt att jag skulle få svar från några fula fiskar, men att åtta av nio företag skulle vara oseriösa hade jag inte räknat med. Det var narkotikadomar, bokföringsbrott, svartjobbsaffärer och mycket annat.

Några av publiceringarna som ingick i granskningen hittar du här:

Johan Fyrk har tidigare nominerats av Guldspade-juryn, då för sin reportageserie Svartjobbsfabriken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetarens granskning nominerad till Guldspaden: "Slet hårt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig