info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare utbildas om asbest

Montörerna på NVS Installation ska få utbildning i hur man upptäcker asbest. -Det behövs en ökad medvetenhet om problemet. Inte minst bland de yngre arbetarna, säger Christer Lundin, fackrepresentant för Byggnads.

VVS-montörerna på NVS Installation stöter ofta på asbest när de gör service på och reparerar gamla fastigheter.
-På lite större jobb brukar det vara utrett om det finns asbest eller inte. De största problemen för oss är när vi kommer till mindre jobb, som ska göras snabbt, säger Christer Lundin. Han är fackrepresentant för Byggnads och ordförande i mb-gruppen på NVS.
Oron för att montörerna skulle utsättas för asbest, gjorde att frågan om utbildning väcktes i företagets skyddskommitté. Och resultatet blev en endagsutbildning.

-Tanken är att alla som jobbar på NVS Installation, ska få utbildning i hur man upptäcker asbest. Men framförallt är det viktigt för dem som jobbar med servicearbeten och som gör reparationer i gamla hus, säger Christer Lundin.
Till en början har skyddsombuden, ett 60-tal personer, satt sig på skolbänken. Sedan kommer turen till montörer och arbetsledare.
-Vi ska inte bli asbestsanerare, utan kunna identifiera om det finns asbest, så att sanerare kan gå in då. Det finns en enkel grundregel. Är huset byggt före 1980 ska man utgå ifrån att där finns asbest, säger Christer Lundin.

I badrum med kakel kan det finnas asbest i kakelfogar, det kan finnas i rörböjar med gasbinda och papp eller kan montörerna utsättas när de byter pannor.
Christer Lundin anser att det bland de äldre arbetarna finns en medvetenhet om problemet med asbest. Men denna medvetenhet saknas bland de yngre arbetarna, menar han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare utbildas om asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig