info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare utan lön i Norge

Uppsägning på dagen, och indragen lön, om arbetsledaren inte är nöjd med arbetet. Det är villkoren för svenska byggjobbare som hyrs ut i Norge. Byggnads kan inte agera.

Arbetsgivaren, Svensk Bemanningsbyrå som har kontoret i Värmland, vill bara ge lön för arbete som är godkänt av arbetsledaren. Om arbetsledaren påpekar brister hålls hela lönen inne under utredningen. Efter att de anställda slutat hålls dessutom semesterersättningen inne en längre period, för att användas om det kommer reklamationer på arbetet.

Den vars arbete uppdragsgivaren inte är nöjd med kan få gå på dagen.
Byggnads i Värmland har flera gånger kommit i kontakt med företaget, och ombudsmannen Tony Kyrk känner till minst fem personer som inte fått ut hela sina löner. Han reagerar starkt på att man är helt i händerna på arbetsledaren för att få sin lön.

Hans kollega Tomas Nilsson säger att Byggnads inte kan agera för de här personerna då företaget är registrerat i Norge, och arbetet utförs där.
Han uppmanar alla som jobbar i Norge att gå med i norska Fellesförbundet. Det norska förbundet kan dock hjälpa även den som inte hunnit gå över, men som är med i Byggnads i Sverige.

Byggnadsarbetaren har pratat med en före detta anställd i företaget som inte vill gå ut med sitt namn. Han väntar fortfarande på delar av sin lön. Han säger att han inte har fått se några bevis på de brister som hävdas som grund för att hålla inne pengarna. Han har heller inte skrivit under arbetsgivarens kontrakt med punkterna om löneavdrag vid brister i arbetet.
– Det här var första och sista gången jag jobbade för ett bemanningsföretag, konstaterar han.

Tomas Nilsson konstaterar att svenskar som jobbar på bemanningsföretag i Norge ofta stöter på problem. Han vet fler fall där anställda inte fått ut sina löner, och han har hört talas om personer som sagts upp och skickats hem när de blivit sjuka. Tony Kyrk säger att problemet blir än värre av att arbetsförmedlingen i Sverige kan anvisa arbetslösa personer jobb i Norge, jobb som de måste ta för att inte mista arbetslöshetsersättningen.
Byggnadsarbetaren kommer att följa upp de här uppgifterna då arbetsgivaren, som nu är bortrest, är tillgänglig för kommentarer.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare utan lön i Norge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig