info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare kritisk mot plusjobb

Nu börjar arbetslösa byggnadsarbetare tillsättas på plusjobben runt om i landet. En av dem är Åke Ahlin, anläggnings- och markarbetare från Gagnef. Han är kritisk mot organisationen kring plusjobben.

Åke Ahlin brukar alltid få jobb när tjälen går ur jorden och anläggnings- och markarbetena drar igång på våren. Han är lite förvånad att han nu fått ett plusjobb av kommunen. Plusjobbet går ut på att riva en fotbollsläktare. Lönen är 15 700 kronor i månaden.
– Jag är noggrann med papper och vill gärna se avtalsvillkoren på det här jobbet. Jag har pratat både med arbetsförmedlingen och Kommunal, som är den fackliga motparten när det gäller plusjobben, utan resultat. Att det ska vara så svårt att få se avtalet. Det tycker jag är dåligt, säger han.
Åke Ahlin vill ha koll på sådant som eventuell ersättning för resor och andra avtalsvillkor som kan vara bra att känna till.

Det aktuella rivningsjobbet handlar om att riva en fotbollsläktare. Med kofot, enligt vad Åke Ahlin har fått veta. Arbetet har inte börjat än.
– I verkligheten river man läktaren med hjälp av maskiner på mycket kort tid. Jag tycker inte att det här känns bra, säger han.
Efter rivningen ska det enligt Åke Ahlin byggas en ny hall, och den kommer att uppföras av ett byggbolag i vanlig ordning.
– Innan hallen uppförs börjar man med schaktarbeten. Rivning av befintliga byggnader är normalt sett sådant som anläggaren tittar på i bottenentreprenaden. Det borde ingå även här, säger Åke Ahlin.

Ylva Thörn, ordförande för Kommunal, har tidigare uttryckt oro, för att plusjobben riskerar att tränga undan ordinarie jobb.
Rekryteringen går i stort sett till som en vanlig anställning där kompetensen granskas.
Cirka 3 000 personer arbetar som plusjobbare idag.
Lönen för plusjobb regleras i lokala förhandlingar.
Tanken är att arbetsuppgifterna ska vara meningsfulla för de arbetslösa som kommer i arbete och de ska samtidigt höja kvalitén i den kommunala servicen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare kritisk mot plusjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig