info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare i nytt fack

En ny fackförening i Jämtland organiserar bland andra byggnadsarbetare. Byggnads är kritiskt, och arbetar nu för att få ett eget avtal med ett av de företag där föreningen har medlemmar.

En av initiativtagarna till Fackföreningen för arbete i Sverige, som bildades i höstas, är arbetsrättsjuristen och folkpartisten Mats El Kott. Han säger att han i dag inte är medlem i föreningen, men är anlitad som talesman. Han nämner lägre medlemsavgifter och politisk obundenhet som två skäl till att alternativ till övriga fackförbund behövs.
– Och framför allt LO-facken har blivit väldigt centralstyrda, fortsätter han.

Han uppger att föreningen har kollektivavtal med flera företag.
Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads, säger att Byggnads avdelning i Jämtland nu arbetar med att försöka teckna ett eget avtal med ett av de företagen. En väg kan bli att sätta företaget i blockad.
Enligt Gunnar Ericson är det avtal som Fackföreningen för arbete i Sverige ingått i alla delar sämre än Byggnads avtal. Han tvivlar på att arbetare själva skulle välja det avtalet, och han tror att det är arbetsgivare som står bakom bildandet av föreningen.

Mats El Kott medger att avtalet inte är lika omfattande som Byggnads kollektivavtal på alla punkter. Han säger att det ska ge utrymme för individuell anpassning. Han förnekar att arbetsgivare är inblandade i föreningens bildande.
Föreningen ska inte vara bunden till någon bransch utan organisera personer från alla yrkesgrupper. Enligt LO-tidningen ser Mats El Kott också Fackföreningen för arbete i Sverige som en möjlighet för utländska arbetare som är tillfälligt i Sverige. Han ska ha nämnt det lettiska bolaget Lavals anställda i Vaxholm som några som föreningen kunde ha passat för.
Mats El Kott uppger att det finns medlemmar på fler håll i Sverige än i Jämtland, men vill inte säga något om medlemsantalet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare i nytt fack

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig