info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare fick ingen lön

Roffe Sjölander fick ingen lön i november och tvingas lämna sin bostad. Henrik Pedersen och hans fru väntar barn strax efter jul, men vet inte om det blir någon decemberlön. De och arbetskamraterna kastas mellan olika besked om lön och framtid. Bakom finns en konflikt mellan byggaktörer.

Några av deras arbetskamrater fick inte ut sina löner den 25 oktober, men de flesta blev utan lön den 25 november och decemberlönen är i skrivande stund mycket osäker. Deras arbetsgivare, Johansson & Berg Entreprenad HB, med ett 30-tal anställda, har inte kunnat betala ut löner och företagets existens står på spel.
– Det är klart att man undrar vad det blir för jul, när man inte har någon inkomst, säger Roffe Sjölander. Han bodde i andra hand och när han inte kunde betala hyran blev han uppsagd. Han får tillfälligt flytta in hos sin bror.
Träarbetaren Henrik Pedersen och hans fru väntar barn i slutet av december. De renoverar sin lägenhet och bor tillfälligt hos svärföräldrar.
– Först fick jag ingen lön nu i november, sedan kom den. Men nu undrar jag om det blir några pengar till jul och vad händer i januari?
Henrik är en av fem som fått lön i november. Det var så långt företagets pengar räckte. Arbetsgivaren ville att han skulle jobba, men Byggettan sa att det blir inget mer jobb innan alla har fått ut sina löner.

När lönen inte betalats ut den 25:e november blev de anställda på Johansson & Berg uppmanade av sina chefer att gå till Byggettan och be om hjälp. Byggettan har sedan vänt sig till förbundet och Lindhs advokatbyrå, för att lägga ett krav på betalning. Betalas inte pengarna ut, begär Byggnads att företaget försätts i konkurs. Vid en konkurs träder lönegarantin in så att byggnadsarbetarna kan få ut lön. Men det kan ta många månader och i avvaktan har byggnadsarbetarna skrivit in sig vid arbetsförmedlingen för att få a-kassa. De pengarna tar det dock flera veckor att få. Också under sommaren var det problem med betalning. Anställda som var på semester fick inte lön, medan de som jobbade fick.

Byggnadsarbetarna har hamnat i kläm i en konflikt mellan entreprenör och beställare.
Roland Berg är delägare i Johansson & Berg. Han säger att företaget inte kan betala ut löner för att man väntar på pengar från ett projekt i Hammarby Sjöstad, där Botrygg Bygg AB är beställare. Ett företag som profilerat sig med låga hyror.
– Istället gör nu polska arbetare vårt jobb, säger Roland Berg och berättar han försöker rädda sitt företag.
Michael Cocozza, vd för Botrygg Bygg Ab, säger att han håller inne betalningen på grund av kvalitetsbrister i arbetet och förseningar.  Företaget bestrider också flera krav. Han bekräftar att polska arbetare har satts in på de aktuella arbetena. Delägare i Johansson & Berg har tidigare varit i konkurs, men deras anställda lägger skulden till dagens problem på Botrygg.
20 byggnadsarbetare från Johansson & Berg har vänt sig till Byggettan för att de inte fått lön november. Tio av dem fick heller ingen lön i oktober. Enligt Byggettans Kenneth Höglund är det oacceptabelt att en konflikt leder till att de anställda inte får lön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare fick ingen lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig