info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads vill få europadom omprövad

Europadomstolens dom om granskningsarvoden är byggd på felaktiga fakta. Det anser Byggnads som nu begär överprövning.

Den 2 maj fick Byggnads besked om att regeringen inte vill begära överprövning av Europadomstolens dom om granskningsarvoden för oorganiserade. Men Byggnads ger inte upp. Nu begär man att domstolen tillåter att Byggnads ingriper i målet och att fallet tas upp till prövning inför domstolens stora församling.
Orsaken till begäran om överprövning är att domen bygger på förutsättningen att de fem oorganiserade anställda på LK Mässinteriör betalade granskningsarvode. Så var inte fallet. Byggnads menar därför att domen bygger på felaktiga förutsättningar.
Enligt advokat Peter Kindblom, som företräder Byggnads, är det många medlemmar som hört av sig till Byggnads och varit upprörda över detta. Det är den främsta anledningen till att man vill pröva alla möjligheter.

Med begäran om överprövning går Byggnads in på en hittills oprövad väg. I domen, från den 13 februari i år, var det den svenska staten och de fem oorganiserade monterbyggarna som var parter. Och enligt reglerna är det bara parter som kan få en dom överprövad.
– Jag känner dessvärre inte till något fall där någon som inte är part lyckats få en dom överprövad, säger Peter Kindblom.
Men han hoppas ändå att domstolens behov av att upprätthålla rättssäkerheten gör att man tar upp målet på nytt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads vill få europadom omprövad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig