info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads varnar för konkursföretagare

Flera avdelningar i Byggnads varnar för att ta jobb på företag där Thony Johansson finns med i ledningen. Orsaken är en lång rad konkurshärvor där medlemmar i Byggnads haft stora lönekrav.

Företaget Bostadsinvent Skandinavia AB, med kontor i Halmstad, hade 2006 och under första halvan av 2007 ett tiotal projekt igång på olika håll i landet. Företaget byggde bland annat så kallade Lejonhus, estniska nyckelfärdiga hus, i Katrineholm och flerbostadshus i Varberg.
Hallänningarna Bror Persson och Ola Axelsson företrädde Bostadsinvent. Som talesman för bolaget framträdde ofta en tredje hallänning, Thony Johansson.
I juli 2007 gick Bostadsinvent i konkurs. Enligt konkursförvaltaren hade bolaget skulder som väsentligt överskrider de 11,5 miljoner kronor som redovisades i en preliminär bouppteckning strax efter konkursen. Bland fordringarna finns lönekrav på över en miljon kronor.

Under hösten 2006 var ett 15-tal byggnadsarbetare igång med att bygga Lejonhus på olika orter i Mellansverige. De var lovade mellan 125 och 145 kronor per timme i lön. Men redan från början hölls löner inne och ersättningar för resor och andra kostnader betalades inte ut.
– Det började med att de sade att den första månadslönen skulle vara innestående. I stället skulle vi få ett förskott, berättar en byggnadsarbetare.
Han är en av flera som lämnade företaget innan konkursen, på grund av strul med löner och andra ersättningar. Ingen av dem vill framträda med namn. Flera berättar att företrädare för företaget uppträtt hotfullt, till exempel med hot om stryk, i samband med diskussioner om lönekraven.
– De estniska killarna som var där löste problemet enklare. De tömde verktygscontainern och drog när de inte fick de 60 kronor per timme de var lovade, berättar en av byggnadsarbetarna.

Bostadsinvent är ett av de senaste exemplen på byggföretag som drivs av Thony Johansson, som under en period hette Hillerstéen i efternamn. Han har tidigare på olika sätt varit engagerad i företag med adresser i Stockholm, Spånga, Varberg och Halmstad. Han har samarbetat i olika konstellationer med Ola Axelsson, Bror Persson, Peter Larsson och/eller Anders Djusberg i de flesta av de olika bolagen.
Ombudsmännen Margit Bik och Tomas Sundqvist på Byggnads i Halmstad har genom åren samlat på sig en hög trave med dokumentation om olika byggverksamheter under 2000-talet där Johansson varit inblandad. När företag som Providum, SunBo, Svenska Grund, GMS i Spånga och OTR Holding har börjat strula med löner och ersättningar har byggnadsarbetare vänt sig till facket. I många fall har lönekraven kunnat regleras först efter konkurser och med hjälp av statlig lönegaranti.
– Det märkliga är att de kan fortsätta, i nya företag, säger Tomas Sundqvist.

I september har han arbetat med ett nytt fall, två lönekrav på totalt 150 000 kronor, mot TÅBA Fastighets AB, ett bolag som drivs av Bror Persson som utfört grundarbeten på en tomt i Varberg. Projektet drivs nu av ett Göteborgsföretag.
– Det där är en ren konstruktion. TÅBA har inte haft några anställda, svarar Bror Persson på frågan om lönekraven mot TÅBA.
Enligt Bror Persson berodde problemen i Bostadsinvent helt på att den estniska leverantören inte levererade de hus som hade utlovats. Och Bostadsinvent och TÅBA är de enda bolag som Bror Persson har varit med i, säger han.
Tomas Sundqvist, Margit Bik och en ombudsman på Byggnads i Mälardalen, Leif Gustafsson, varnar nu för att ta jobb i företag där de här personerna är inblandade. De konstaterar att byggnadsarbetare genom åren blivit lurade på löner och andra ersättningar på totalt flera miljoner kronor.

Thony Johansson säger att han är förvånad över att Byggnads slår ihop en rad olika företag där han själv inte alls funnits med eller där hans roll varit mycket begränsad.
– Jag kanske inte är speciellt duktig men i många av de här företagen har jag inte haft någon viktig roll, säger han.
– Och att jag skulle ha hotat någon är en ren lögn.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads varnar för konkursföretagare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig