info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads svänger i förhandlingarna

Granskningsavodet ska betalas av arbetsgivarna istället för av byggnadsarbetarna. Och Byggnads lokaavdelningar blir första förhandlingspart på anläggningsavtalet. Det är två helt nya avtalskrav som Byggnads oväntat överlämnade till arbetsgivarna igår.

Byggnads offentliggjorde sina krav redan i förra veckan. Och då beskrevs de av ordförande Hans Tilly själv som tama. Huvudkravet var en höjning av löner och ersättningar med totalt 3,9 procent.
Nu är läget ett helt annat.
Efter det att arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier, beslutat att deras medlemsföretag inte längre ska dra granskningsarvoden för icke anslutna anställda har Byggnads svängt på en femöring.

Två helt nya krav riktas mot arbetsgivarna. Mest brännande är att granskningsarvodet inte längre ska betalas av de anställda, utan av företagen. Byggnads ansåg tidigare att frågan om granskningsarvodets framtid skulle avgöras i en särskild arbetsgrupp, vid sidan av avtalsförhandlingarna. Nu anser sig Byggnads inte längre kunna delta i någon arbetsgrupper:
– Man måste kunna lita på varandra. Och det anser jag inte att vi kan. Man kan inte sparka någon i arslet i ena stunden och komma och säga att man är överens i nästa. BI har blivit de oorganiserades fackförbund, säger Hans Tilly.

Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, förhåller sig mer diplomatisk:
– Det står Byggnads fritt att yrka vad de vill. Den åttonde mars ska vi diskutera kraven. Men jag hoppas att Byggnads inte vill bryta det fina samarbete som vi haft de senaste åren.
Tycker du att avtalsrörelsen är hetare nu än för två veckor sedan?
– Om man bara ska läsa de här yrkandena så är det naturligt att säga ja. Men jag säger ändå nej. För jag tror att Byggnads vill fortsätta utveckla situationen för landets byggnadsarbetare. Och det gör vi bäst genom samarbete.
Byggnads kräver också att Byggnads lokalavdelningar blir förhandlare på anläggningsavtalet, istället för, som idag, de anställda. Det är ett nygammalt krav som även det var tänkt att behandlas i en särskild arbetsgrupp vid sidan av avtalsförhandlingarna.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads svänger i förhandlingarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig