info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer Expandera Mera i AD

Byggnads har lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD) mot bemanningsföretaget Expandera Mera. Stämningen handlar om en lönetvist.

Enligt Bemanningsavtalet ska de som är anställda i ett bemanningsföretag ha samma lön som byggnadsarbetare i det inhyrande företaget. De ska alltså tjäna lika mycket som de övriga byggnadsarbetare på en arbetsplats. Men i ett avtal som tecknades under sommaren 2004 fick Expandera Mera under en övergångsperiod tillstånd att inte följa avtalet då företaget ansåg sig inte ha råd att betala den avtalade lönenivån. Istället skrevs ett avtal mellan Byggnads avdelning i Stockholm – Byggettan – och Expandera Mera där företaget långsamt skulle fasas in i systemet. Bland annat sattes ett lönetak på 140 kronor per timme. Upp till den nivån skulle företaget följa den lönenivå som fanns på respektive byggarbetsplatser.
Men vid granskningar i efterhand har det enligt Byggnads visat sig att Expandera Mera inte har följt överenskommelsen. De har i flera fall betalat ut en lön under 140 kronor per timme, trots att de övriga på arbetsplatsen haft en lön över den nivån.
Tidigare i år – den 11 augusti – lämnade Byggnads in en stämningsansökan mot bemanningsföretaget Helpman till AD i samma fråga.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer Expandera Mera i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig