info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads slog till mot bygge

En villarenovering på Frösön i Östersund oroade grannarna så mycket att de kontaktade Byggnads avdelning i Jämtland och Härjedalen. Efter inspektion visade sig bygget brista på flera arbetsmiljöpunkter. Bland annat gällande byggnadsställningarna.

– Tre man stod och målade på åtta meters höjd. Det fanns ingen förankring och inga räcken. Vi har haft en kampanj om just byggnadsställningar och vi måste vara med och stävja mot fusk och slarv, säger Håkan Lövqvist på Byggnads till Länstidningen i Östersund.
Efter larm från grannarna i området besökte Håkan Lövqvist villan som genomgår en helrenovering. På plats hittade han ett antal brister i arbetsmiljön som han vidarebefordrat till Arbetsmiljöverket. Han menar att det blir vanligare med säkerhetsslarv vid byggarbeten. Framför allt de som bygger själva saknar kunskap om vilka regler som gäller.
– Vi har inte rätt att bevaka det som händer just här eftersom det inte handlar om Byggnads medlemmar. Men jag tycker det är viktigt att följa såna här arbetsplatser också, säger han.
Vanligtvis besöker Byggnads arbetsplatser tillsammans med Arbetsmiljöverket, men i semestertider är det lite mer flexibelt.

Att oroliga grannar till byggarbetsplatser ringer och tipsar Byggnads är vanligt. Väl ute på bygget kan det dock vara svårt att få några konkreta svar från de som arbetar där, skriver Länstidningen i Östersund.
Vid villan som Håkan Lövqvist besökte blev alla förbryllade. Ingen kunde tro att grannarna ringde och tipsade Byggnads istället för att själva komma förbi och vädra sina åsikter.
– Jag förstår inte vad det är för fel på byggställningen. Vi har stagat upp den så att den inte kan tippa, säger villaägaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads slog till mot bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig