info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ska motarbeta bemanningsföretag

Byggnads ska arbeta för att bemanningsföretagen försvinner från byggbranschen. Det har kongressen beslutat. Den gick därmed emot förbundsstyrelsen.

”Många av oss har upplevt den minst sagt bristande, och ibland obefintliga, skyddsmedvetenheten från inhyrd arbetskraft från bemanningsföretagen” heter det i motionen från Bygg 12:an i Göteborg. Vidare hävdas att det ibland brister i kollektivkänsla och laganda hos dessa arbetare.

Enligt motionen måste Byggnads ta ställning till om användandet av bemanningsföretag inte hotar att slå sönder den fackliga strukturen och lagandan, samt orsaka lönesänkningar och försämrad arbetsmiljö.
Motionen landar i att Byggnads bör arbeta för att bemanningsföretagen försvinner från branschen. Genom att rösta igenom detta gick kongressen emot förbundsstyrelsen.

Enligt sitt utlåtande är styrelsen oroad över att kunskaperna om arbetsmiljö ibland brister hos bemanningsföretagen. Men den konstaterar att det inte kan vara i solidaritetens tecken att ”stänga ute en del av våra kamrater från byggarbetsplatser, på grund av att de har anställning i ett uthyrningsföretag”.

Ingvar Särnbratt från Göteborg var en av dem som argumenterade för motionen på kongressen. Till att börja med ville han göra ett förtydligande apropå förbundsstyrelsens svar:
– Det är inte de kamrater som jobbar i företagen vi vill åt, däremot den typ av verksamhet som företagen bedriver.
Han konstaterade vidare att han inte träffat en enda byggnadsarbetare som varit nöjd med sin tjänst hos ett bemanningsföretag.

Efter omröstningen säger han till Byggnadsarbetaren att det blir en uppgift för den nya förbundsstyrelsen att komma fram till hur facket kan arbeta för att bemanningsföretagen försvinner. Själv tror han att det exempelvis kan gå att påverka företag i samband med avtalsförhandlingar.
Omröstningen gällde sju motioner, men i praktiken en och samma. Sju personer i ett bygglag hade lämnat in den i var sitt exemplar.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ska motarbeta bemanningsföretag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig