info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads protesterar mot uppsägningar

NVS i Uppsala har sagt upp fyra vvs-montörer. Byggnads kallar till förhandlingar för att ogiltigförklara uppsägningarna, som gjorts trots att fack och företag inte enats om turordningslistorna. Bland annat drabbar uppsägningarna en trotjänare med nära 40 års anställning. Företaget hävdar att man följer avtal.

NVS Installation i Uppsala har bestämt sig för att lägga ner entreprenadverksamheten och bara satsa på service- och rotjobb. Företaget anger att orsaken är dålig lönsamhet. Byggnads har i och för sig ifrågasatt beslutet, men har accepterat nedläggningen.
Oenigheten gäller turordningen. Vid ett informations-/förhandlingsmöte presenterade NVS listor med fem turordningsområden. Facket accepterade inte dessa listor, eftersom man anser att det är ett försök att gå ifrån turordningen, utan lade istället fram ett eget alternativ.
Men förhandlingarna slutade i oenighet. Också de följande centrala förhandlingarna fick samma resultat.

De turordningslistor som företaget bestämt sig för att ha är: en för de som gått på service-/rotjobb de sista sex månaderna, en lista för dem som gått på entreprenad de sista sex månaderna, en för licenssvetsare, en för chaufförer och en för lärlingar.
Fyra personer på entreprenadlistan har nu fått uppsägningar. De har erbjudits jobb inom NVS på annan ort, i Stockholmstrakten och Gävle. Ytterligare två på samma lista har accepterat en förflyttning.

Byggnads hävdar att företagets uppdelning på listor strider mot anställningsskyddsöverenskommelsen (ÖLAS) i VVS-Installationsavtalet och mot principerna för turordning.
-Resultatet blir att trotjänarna får gå, medan anställda med kortare anställningstid blir kvar, berättar Tommy Carlsson, mb-ledamot på NVS i Uppsala.
‑ Detta har hanterats väldigt dåligt och med en otrolig nonchalans mot mb-gruppen. Man beter sig inte så och säger upp folk som varit lojala i nästan 40 år, samtidigt som personal med några få år på företaget blir kvar, fortsätter han.

Byggnads kunde tänka sig att acceptera tre listor, en för vvs-montörer, en för chaufförer och en för lärlingar.
– För såväl servicemontörer som svetsare är certifierade vvs-montörer i grunden, därför ska alla vara med på samma lista, säger Tomas Hellsberg, ombudsman på Byggnads i Uppsala.
Byggnads har nu begärt lokala förhandlingar för att ogiltigförklara uppsägningarna. Var och en av de fyra uppsagda har, också skriftligt, ogiltigförklarat sina uppsägningar.

Ola Månsson är regionchef på NVS region Öst och hävdar att företaget inte gjort något fel.
‑ Vi följer tolkningen av turordningsområden enligt VVS-Installationsavtalet, där dessa kategorier finns, säger han.
När det gäller uppsägningarna säger han att han tycker det är tråkigt att anställda som jobbat länge på företaget sägs upp.
– Men vi har inte handplockat folk och vi har erbjudit alla anställning på andra håll, så att de som de vill, får behålla sin anställningstrygghet i NVS, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads protesterar mot uppsägningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig