info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads pensionerar 90 anställda

Byggnads styrelse har nu granskat avdelningarnas sparplaner. En "handfull" avdelningar får bakläxa men enligt Byggnads andre ordförande, Thomas Gustavsson, är sparbetinget på 60 miljoner kronor "i princip i hamn".

Byggnads 29 avdelningar har ägnat sommaren åt att fundera över hur 60 miljoner kronor ska sparas. Sparbetinget, som var ett resultat av Byggnads beslut att ta bort mätnings- och granskningsarvoden ur kollektivavtalen, innebär bland annat att ett 90-tal tjänster försvinner.
Avdelningarnas sparplaner behandlades i Byggnads förbundsstyrelse den 13 augusti. Byggnads andre ordförande Thomas Gustavsson vill inte offentliggöra innehållet i sparplanerna i detalj eftersom besparingarna ännu inte är förankrade i avdelningarna.
– Avdelningarna har gjort ett mycket bra jobb. Det är bara en handfull som vi måste titta vidare på. Men i princip är sparbetinget i hamn, säger han.
Förbundet har erbjudit sig att ta kostnaden för förtida pensionering av anställda födda 1948 och tidigare. Enligt Thomas Gustavsson har man nått den önskade effekten. I avdelningarna har cirka 60 av 300 ombudsmän och ett 30-tal av 174 anställda på administrativa tjänster accepterat pensionserbjudandet.
Byggnads verksamhet kommer nu att i högre grad bedrivas med pengar från företagen. Det är facklig tid reglerad enligt förtroendemannalagen som kommer att utnyttjas mera än hittills för bland annat rekrytering till fackliga utbildningar, till medlemsrekrytering och till facklig information.
– Vi har varit dåliga på att utnyttja den här möjligheten. Det måste vi bli bättre på samtidigt som vi håller på principen att förhandlingsverksamheten ska skötas av avdelningarna, säger Thomas Gustavsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads pensionerar 90 anställda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig