info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads överväger polisanmäla kommun

Rivningen av kommunala byggnader i Halmstad hamn har utvecklats till en jättehärva av mystiska turer kring underentreprenörer och olaglig asbestrivning. Byggnads har tröttnat och överväger polisanmälan mot kommunen.

Framför allt gäller frågan vart en stor mängd asbesthaltigt rivningsbråte tagit vägen. Stulen hävdar byggets huvudenreprenör, Ekefors skrot.
En förklaring som Byggnads inte tror det minsta på.
Teorin är att någon av alla de underentreprenörer som varit inblandade i rivningen, utan tillstånd, tagit ner asbesten. Bland annat har ett antal polska rivarbetare åkt hem sedan Byggnads och pressen började intressera sig för arbetsplatsen.

Nu har det rikstäckande rivningsföretaget Isenta kallats in för att slutföra asbestrivningen. Det var när deras personal kom till bygget som man den olovliga asbestrivningen upptäcktes.
Och Byggnads funderar på att polisanmäla Halmstad kommun, som de anser har skyldighet att upprätta arbetsmiljöplan, där särskilda risker med asbestsanering följs upp.
– Huvudansvaret ligger hos beställaren. De får ta skott för det som har skett, säger Tomas Sundqvist på Byggnads i Halmstad.

Situationen på arbetsplatsen varit sanlöst rörig ända från början. Byggnads fick uppgift om att två utländska företag, ett lettiskt och ett polskt, anlitats som UE åt Ekefors. När Byggnads ville teckna avtal visade sig att inget av dem varit på plats. Vilket företag polackerna som rest hem arbetat för är alltså ännu oklart. Däremot vet man att företaget har förmedlats av ett polskt företag som heter WWW Speed och anlitades av svenska Total Construction.

Även ett svenskt företag som heter Saneringsjouren AB har av Ekefors angivits som UE. Byggnads har inte lyckats få kontakt med det företaget. Saneringsjouren har heller inte sökt några tillstånd för asbestrivning hos Arbetsmiljöverket. På Ekefors säger man sig heller inte få någon kontakt med Saneringsjouren.
– Hur kan man anlita ett företag utan att ha kontakt med dem? frågar sig Tomas Sundqvist.
Förutom Isenta är det bara ett företag som har helt klara papper, det lettiska företaget Alkoneno. De tog på eget initiativ kontakt med Byggnads och tecknade avtal.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads överväger polisanmäla kommun

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig