info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads oro efter uppgörelse om minimilöner: "Ska nagelfara det i detalj"

Svenska regeringen uppmanar riksdagen att säga nej till det nya EU-direktivet om minimilöner. Det framkom på en presskonferens idag.
– Vi är förstås glada över det, men vi ska nagelfara det här i detalj. Inga löner ska sättas i Bryssel, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

EU är på väg mot nya regler om minimilöner. Kommer den svenska modellen kunna försvaras? Foto: Mostphotos

Europaparlamentet och EU-rådets förhandlare enades i natt om ett utkast till en ny lag om minimilöner.

– Det finns ett slutresultat och det är inte förvånande att man kunde nå en överenskommelse eftersom stödet för minimilöner har varit stort bland EU:s institutioner och medlemsländer, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en presskonferens under förmiddagen.

Läs också Kampen om minimilöner ska avgöras – "Sverige måste dra en röd linje"

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark uppmanar nu Sveriges riksdag att rösta nej till direktivet om minimilöner.

– Vi vill inte ha någon lagstiftning om minimilönerna på EU-nivån och det finns en stor samsyn om detta politiskt och mellan parterna. Lönebildning hanteras bäst av fack och arbetsgivare utan politisk inblandning, sa Eva Normark.

Enligt arbetsmarknadsministern har Sverige drivit ett aktivt påverkansarbete i EU för att kunna få igenom viktiga ändringar som ska skydda den svenska modellen.

– Vi har sett till att direktivet inte innebär några krav på förändringar i vår lagstiftning eller hur vi beslutar om löner i Sverige. Den svenska modellen undantas från direktivets bestämmelse. EU ska varken nu eller i framtiden bestämma hur vi sätter löner i Sverige.

Byggnads ordförande Johan Lindholm känner sig inte lugn trots Eva Nordmarks försäkringar.

– Vi måste vi ständigt bevaka det här och vara på alerten. Inga löner ska sättas i Bryssel.

Ser du något positivt med dagens besked?

– Parterna på svensk arbetsmarknad har varit tydliga och vi står enade. Trycket underifrån har varit viktigt. Att LO-medlemmar tryckt på i frågan och man har lyssnat på dem. Det har kanske gjort det lättare att kliva fram som man gör. Men det här behöver nagelfaras och bevakas.

Fakta/ Minimilöner

Majoriteten av medlemsländer i EU har minimilöner.

I december månad 2020 la EU-kommissionen ett förslag om minimilöner och sedan dess har det pågått förhandlingar i EU:s olika instanser om förslaget.

Svenska regeringen, fack och arbetsgivare är motståndare till minimilöner, men valde i december månad 2021 att förhandla vidare om direktivet för att kunna påverka processen.

 

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads oro efter uppgörelse om minimilöner: "Ska nagelfara det i detalj"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig