info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ordförande om minimilöner: ”Politikerna ska hålla tassarna borta”

I dag börjar EU:s försök att införa minimilöner i alla Europas länder.
– Vi är helt emot att EU-lagstiftarna går in och petar i något som arbetsmarknadens parter klarar bra själva i Sverige, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

- Allt annat än en rekommendation från EU om minimilöner vore rent ut sagt katastrofalt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: Mostphotos, Terese Perman

EU har länge sett ett behov av att få upp alla medborgares löner till en rimlig nivå. Anledningen är att de ekonomiska klyftorna ökat allt mer under de senaste åren.

EU-kommissionens nya ordförande, Ursula von der Leyen, har förklarat att hon vill att alla arbetstagare i EU ska ha en rättvis minimilön som ger dem anständiga levnadsförhållanden.

Både fack och arbetsgivare i Sverige har bestämt avfärdat alla idéer om att införa lagstiftade minimilöner. Den svenska avtalsmodellen har hittills garanterat löntagarna högre lägsta löner än i andra EU-länder.

På onsdagen inleder EU-kommissionen de första samråden med företag och fackföreningar om frågan om minimilöner. Sent på tisdagen kom ett ganska urvattnat förslag från Kommissionen om hur frågan ska hanteras.

Johan Lindholm tycker att förslaget är svårtolkat. Kommer EU att välja en mjukare linje i form av en rekommendation eller den hårda genom lagstiftning?

– Jag tolkar det som att de vill gå försiktigt fram, och det är ju på sätt och vis positivt. I slutänden vore allt annat än en rekommendation från Kommissionen rent ut sagt katastrofalt.

Byggnads är helt emot att EU-lagstiftarna går in och petar i något som arbetsmarknadens parter klarar bra själva i Sverige och kräver att den svenska modellen värnas.

– Självklart ska alla Europas arbetstagare ska ha schyssta villkor, det gynnar alla. Men politikerna ska hålla tassarna borta från våra kollektivavtal.

EU-kommissionen skriver i ett uttalande att målet inte är att alla ska ha samma minimilön:

”Alla eventuella förslag, om de så handlar om kollektivavtal eller lagstiftning, ska ta hänsyn till nationella traditioner. Några länder har redan utmärkta system”.

”Kommissionen är beredd att lyssna. Den vill veta om arbetsmarknadens parter tycker att EU behöver agera, och om de i så fall vill förhandla om det själva.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ordförande om minimilöner: ”Politikerna ska hålla tassarna borta”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig