info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ombudsman räddade 17-årings liv: "Tack vare utbildningen"

Han räddade livet på en 17-årig kille i februari i år. Nu har Anders Löfgren, ombudsman på Byggnads, belönats med medalj av polisen. ”Det var tack var HLR-utbildningen jag visste hur jag skulle göra.”

Anders Löfgren fick medalj av polisen efter att hjälpt en person som skadats i en trafikolycka. Foto: August Viberg/SVT

Anders Löfgren, till vardags ombudsman på Byggnads i Mälardalen, var på väg hem när bilen framför honom plötsligt körde på en ung kille som var på väg över gatan.

– Han for i backen och blev medvetslös. Jag hoppade ur bilen och då satt mannen som kört på killen med honom i famnen. Jag hörde att killen inte hade fria luftvägar, han kunde inte andas. Då tog jag över. Killen var medvetslös så jag fick bända isär käkarna och dra ut tungan ur munnen så att han fick fria luftvägar.

Anders la den skadade pojken i framstupa sidoläge och la sig bredvid för att höra att han andades och såg till att tungan fortsatte vara utanför munnen.

– Jag låg där i cirka tio minuter till tills han började komma till medvetande.

Hur var det efter olyckan?

– Man var chockad då men just när det hände var jag så fokuserad på att han skulle andas.

Hur visste du hur du skulle agera vid olyckan?

–  Det är tack vare HLR-utbildningarna (HLR=hjärt- och lungräddning) som vi får gå via Byggnads. Då talar de om att man måste få fria luftvägar och man får lära sig om hur man ska göra med andning, blödning och chock. Sedan får vi köra hjärtstartare, säger Anders som tidigare berättat om händelsen för SVT Nyheter i Uppsala.

Anders vill att så många som möjligt går dessa utbildningar och anser att det var helt avgörande för att han kunde gripa in.

– Absolut. Man är ingen världsmästare men har lite bättre självförtroende och har tack vare utbildningarna fått ett hum om hur man ska göra.

Hur har det gått för killen?

– Det har gått bra. Jag var hos honom och hans familj och hälsade på då han kom hem från sjukhuset och jag vet att det fortsatt har gått bra.

Under veckan fick han en Medborgarmedalj i silver av polisen.

Han får medaljen för att han med rådighet och sinnesnärvaro kunnat avvärja en fara för liv och hälsa.
Polisen konstaterar att Anders agerade snabbt och på ett utmärkt sätt tog hand om den skadade tonåringen efter bilolyckan.

I SVT kan du se utdelningen av medaljen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ombudsman räddade 17-årings liv: "Tack vare utbildningen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig